Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

søndag 27. februar 2011

Koselige, lettleste og intelligente bøker av Kreeft

Jeg koser meg veldig med dialogbøkene til Peter Kreeft om dagen. Den morsomste er kanskje hans halvgamle bok fra 1987 med tittelen "Socrates meets Jesus". Egentlig er det ustyrtelig morsomt hvordan han avkler litt moderne og liberale teologiske strømninger på en brilliant måte. Jeg digger det litt ekstra for det passer så godt med fordommene mine.

"Socrates meets Hume" fra 2010 er litt tyngre, men ikke avskrekkende hvis du ikke har allergi for filosofi. Det skal sies at bøkene er skrevet for en vanlig ikke-altfor-utdannet leser, slik jeg leser det. Altså lett å lese, lett å forstå, lett å henge med. Hvor konsekvent var egentlig Hume i sin skeptisisme? Hva har konsistent? Kan man egentlig være skeptiker slik Hume mente?

Bøkene er skrevet i dialogform, nesten som teatermanus. Typisk for Sokratesdialogene er at Sokrates spør og spør de han møter for å finne ut hva de faktisk mener og tror, og om de følger sine egne overbevisninger, om de har gode argumenter og om det inneholder noen motsigelser det de sier. Og Kreeft krydrer det med masse søt humor.

Kreeft har skrevet mange flere slike bøker, om Descartes, Sartre, Kant, etc. Noen som har lest noen av disse?

3 kommentarer:

 1. Sikkert skikkelig overraskende, men, hm, ja.

  Jeg synes han er veldig bra i alle disse bøkene, ikke minst åpner formatet for mye morsomt. I hans "Socratic Logic" er det forøvrig en gjennomgang/oppskrift på hvordan skrive slike dialoger, så det er bare å starte.

  SvarSlett
 2. Den boken er allerede bestilt, og jeg gleder meg til å lese den. Har du noen favoritt blant de andre dialogbøkene, Bjørn Are?

  SvarSlett
 3. Oops, hadde glemt denne tråden.

  Nei, ingen spesiell favoritt, han tar opp såpass forskjellige folk (Sartre, Descartes...) at det er vanskelig å sammenligne. De er bra hver på sin måte, morsomme og rimelig lettleste (hvis man først er interessert).

  SvarSlett