Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

fredag 8. mars 2013

Det er noe med Jesus og kvinnene

Det er vanskelig å komme bort fra at Jesus hadde et radikalt annerledes syn på kvinner enn hva hans samtid skulle tilsi. På denne kvinnedagen kan det være på sin plass å minne om dette. Det er noe med Jesus og kvinnene.
 
Forfatteren av Matteusevangeliet må ha hatt dette i tankene da han begynner sitt evangelium med Jesu ætteliste og inkluderer fire kvinner der. Det er oppsiktsvekkende, for det skulle egentlig bare stå menn der. Men Det nye testamentet starter likegodt med å slå fast at når det gjelder Jesus, er kvinnene inkludert.

Alle vet at Jesus hadde 12 mannlige disipler, ofte kalt De tolv. Men Bibelen er tydelig på at Jesus også hadde kvinnelige disipler. Maria Magdalena var en av disse. Dette trenger vi ikke gå til gnostiske skrifter for å finne ut. Det står i Det nye testamentet. Kvinnelige disipler var radikalt.

Når Jesus taler, henter han bilder til sine liknelser både fra typisk mannlige og typisk kvinnelige virkeområder. Noe som tyder på at han forkynte sitt budskap slik at både menn og kvinner skulle forstå.

Til slutt, hvem fikk bære det første vitnesbyrdet om at Jesus hadde stått opp? Nettopp, kvinnene. At evangelistene nevner dette, tyder på at også de hadde blitt smittet av Jesu likebehandling av kvinner. For i utgangspunktet var ikke en kvinnes vitnesbyrd noe man skulle stole på. Det gjorde altså de første kristne.

Kirken har vel ikke alltid fulgt opp denne svært viktige siden ved Jesus, men likevel kan vi si at kristendom i mange tilfeller bæres av kvinner og kvinnegrupper. En ordentlig Jesusbevegelse sier ja til kvinner, slik Jesus gjorde. Gratulerer med dagen, kvinner!

2 kommentarer:

  1. Jeg snublet litt tilfeldig over bloggen din, etter et litt tåpelig Google-søk på jakt etter kristne blogger. Leste litt rundt forbi, og kommer nok til å fortsette med det, for her var det mange gode tanker. Ikke minst dette innlegget, som for meg ble en viktig påminnelse og en god grunn til å legge bak meg såret frustrasjon over stedlig kjønnsdebatt på bedehuset (mitt temmelig nye besøkshjem.... Eller noe...), og heller se på sjefen sjøl. Takk skal du ha, og ha en riktig god påske!!!

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig tilbakemelding. Håper du finner flere interessante artikler både i arkivet og i tiden framover. God påske!

    SvarSlett