Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

søndag 4. april 2010

Eagleton nådeløs mot Dawkins

Den engelske professoren i litteraturteori Terry Eagleton var ikke spesielt imponert over Richard Dawkins "The God Delusion" da den kom i 2006. Klassekampens påskenummer 31.mars gjengir anmeldelsen. Det er fornøyelig lesning.

Jeg har derfor lyst til å bringe videre noen av god-sitatene fra anmeldelsen. Hele artikkelen kan leses på www.lrb.co.uk.
Forestill deg en person som legger ut om biologi med "Book of British Birds" som sin eneste kunnskapskilde. Omtrent slik føles det å lese det Richard Dawkins skriver om teologi.

Dawkins anser at all tro er blind tro, og at kristne og muslimske barn blir oppdratt til å tro uten å stille spørsmål. Ikke engang de mest mentalt innskrenkede prestene som herset rundt med meg på barneskolen trodde dét. For kristne flest har fornuft, argumentasjon og ærlig tvil alltid vært en integrert del av troen. (Hvor [...] er hans egen kritikk av vitenskap, objektivitet, liberalisme, ateisme og dess like?)

Kristendommen lærer oss at det å hevde at Gud finnes, må være fornuftig, men at dette på ingen måte er det samme som å tro. Å tro på Gud, uansett hva Dawkins måtte innbille seg, er ikke det samme som å fastslå at romvesener eller tannfeer eksisterer. [...] De [jødene i GT] trodde på Gud på samme måte som jeg tror på deg.

På mystisk vis presterer Dawkins å implisere at biskopen av Oxford er ansvarlig for Osama bin Laden. Kritikken hans ville nok ha vært noe mer overbevisende om den kom fra en som var litt mindre arrogant triumferende på vitenskapens vegne. Når det gjelder alle grusomhetene vitenskapen har påført menneskene, er Dawkins forutsigbart taus. Likevel er det langt mer sannsynlig at apokalypsen vil være et resultat av disse grusomhetene, snarere enn av religiøse bestrebelser. Inkvisisjonen kommer ikke langt mot kjemisk krigføring.
Dette får være nok sitater fra denne artikkelen. Men all ære til Klassekampen som også gir slike stemmer plass, ikke minst i påsken.

2 kommentarer:

 1. "Forestill deg en person som legger ut om biologi med "Book of British Birds" som sin eneste kunnskapskilde. Omtrent slik føles det å lese det Richard Dawkins skriver om teologi."

  For et fantastisk ironisk utsagn!

  SvarSlett
 2. Godt innlegg!

  ... selv om jeg synes man skal være forsiktig med å kritisere ateister.
  Ateisme er en umoden holdning, og man skal ikke dømme umodenhet for hardt.

  SvarSlett