Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

mandag 10. mai 2010

Myteknuser Davidsen med god bok

Dette er rett og slett en bokanbefaling av en bok jeg ikke er helt ferdig med enda. Jeg kunne sikkert ventet en dag til, men jeg er allerede overbevist om at Bjørn Are har skrevet en så viktig bok, at jeg ikke kunne vente med å be folk lese den. Kjøp og les "Da jorden ble flat", nå. Jeg tror dette må være hans beste bok.

Bjørn Are Davidsen, alias bloggeren dekodet, gjør det mange av oss andre ikke gidder, nemlig å slå opp alle små og store detaljer og påstander han kommer over. Stemmer de eller stemmer de ikke med det vi faktisk vet? Han finner jo da fort ut at særlig når det gjelder påstander om kirkens forhold til vitenskapen, er det mange myter ute og går. Og de er ikke pro-kirkelige, for å si det sånn.

Jeg digger dette, rett og slett. Det gir en god følelse inni meg. Det er samme gode følelsen som når Mythbusters knuser myter med dunder og brak. Det er deilig med fakta. Og svært, svært viktig. Denne boken bør leses av mange som er interessert i kirkehistorie og vitenskapshistorie, enten de er for eller mot kristendom og kirke.

Jeg skal ikke si at alt Bjørn Are skriver uten videre er den objektive sannheten i ett og alt, men han er et godt, et veldig godt utgangspunkt for å nærme oss sannheten. Og tar han feil i noe, vil det være bedre argumenter på bordet. Og kjenner jeg han rett, vil han ikke være uvillig til å justere standpunkt hvis det er den veien fakta peker.

Dette er ingen evangeliseringsbok, i den forstand at "her er det bare å pugge, ikke tenk". Den bør heller ikke være det. La det heller være et korrektiv til den kirkehistorie som råder i mange miljøer. La det være et utgangspunkt for videre drøfting.

3 kommentarer:

 1. Nå, begynner du å bli ferdig?

  SvarSlett
 2. He he, jeg er ferdig for lengst. Og jeg syns fortsatt det er en bra og viktig bok. Håper du får en del blest om sakene. Verdibørsen på NRK er vel en bra sak, skulle jeg tro.

  Jeg håper også boken skaper litt offentlig debatt. Det hadde fått sakene litt mer opp og fram fra det opplest og vedtatte.

  Denne kommer jeg til å bruke i undervisningen. Spesielt godt liker jeg gode oversikter, tabeller og liknende. De er gode til undervisning.

  Den enesste kritikken jeg har å komme med er at det av og til blir litt mange ord og litt mange repetisjoner, men det er ikke noen veldig stor sak.

  Stå på, du gjør en bra jobb.

  SvarSlett
 3. Mange takk;-)

  Må bruke noen ord, vettu, ellers blir det ikke bok!

  SvarSlett