Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

mandag 24. mai 2010

Prosjekt Mann

Det er ikke vanskelig å gjette hva politispaner Rohnny Brenna, kjeltringen Petter R. Hansen og torpedokongen Jan Kvalen ville kalt meg: Bebrillet akademiker. Jeg er langt fra mannsidealet til disse gutta. Men du verden så interresant det er å prøve å forstå hvordan slike menn tenker.

Kjetil S. Østli, også en mann som kommer i kategorien bebrillet akademiker, har skrevet en fantastisk dokumentar om noen av de tøffeste karene i Norge de siste 30 årene. Tveitagjengen fra 80-tallet er utgangspunkt for mye av det som skjer av organisert kriminalitet i Norge i flere tiår. Det kulminerer med NOKAS-ranet.

I tillegg til å skrive om hvordan de ulike forbrytelsene skjedde, er det mye fokus på mannesynet, synet på den perfekte forbrytelse og selve spillet mellom politi og røver. Sitater og redegjørelser fra filosofihistorien og kriminologien hever boka til noe mer enn en dokumentar.

Hva gjelder for mannsidealet til de tøffeste kjeltringene og de tøffeste spanerne? De tenker faktisk ganske likt. De hater A4-tilværelsen. Å jobbe hver dag fra 8-16 står for dem som mareritt. Kontorer og akademikere er ille. De trives best ute, der kroppen kan brukes, der muskler teller og der de kan få være akkurat så mye cowboy som de er. Blant kjeltringene er det en hovedregel: Du skal aldri vise svakhet. Aldri. Da har du tapt. Briller er svakhet. Muskelmasse teller, fryktløshet teller og absolutt lojalitet. Regler skal respekteres. La deg aldri tråkke på. Bruk aldri trusler du ikke har tenkt å gjennomføre. Vær hard mot de harde, og snill mot vanlige folk. Forbrytelser mot vanlige folk foraktes. Respekter politiet. Dette er et spill, politi mot røver.

Denne boken må bare anbefales. Både spaneren og de kriminelle her har svært lite til overs for krim på film, TV og i bøker, fordi det ikke er slik det er. Her får vi fakta om hvordan de egentlig tenker. Det er både skremmende og betryggende, faktisk.

2 kommentarer:

  1. Har ikke lest denne boken, men hører det ikke til mannsidealet at forhold til damer skal være komplisert og at alkohol er den eneste medisinen mot nederlag?

    SvarSlett
  2. Disse gutta er i hvert fall helt klare på at prating er en damegreie. Damer prater for mye. Problemer mellom dame og mann løses ved at mannen stikker for seg selv, enten ut i skogen, på trening eller i furtebua. Ingen damer liker vel egentlig denne måten å løse problemer på.

    Når det gjelder alkohol, er det faktisk noe som bryter ned, også for disse gutta. De unngår festing fordi de vil være klare i toppen og ha kontroll. Nederlag skal ikke takles med alkohol, men ved å bli enda bedre neste gang. Trening, trening, trening.

    SvarSlett