Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

tirsdag 20. november 2012

Gi oss tause kristne ledere!

Espen Ottosen, den profilerte NLM-talsmannen, får kritikk av sine egne for sin medieprofilering i Vårt Land i dag. Den måtte jo komme, og det er kanskje ok at den kommer. For da kan flere av oss hive oss på med noen meninger om dette temaet.

Ottosen klarer det få andre kristne ledere klarer, å sette dagsorden. Han er aktiv på Twitter, og får stadig prøvd meningene sine der. Han følger med, og han mener ting om dagsaktuelle saker.

Jeg kan forstå at folk i NLM syns han tar for stor plass, og at det er vanskelig å skille mellom talspersonen og privatpersonen Ottosen. Han tar stor plass. Det er nye tider nå, noe som betyr at privatpersonen blir mindre skjult enn tidligere. Twitter og Facebook har gjort noe med medielandskapet, og det er vel neppe noen særlig smart strategi og late som det ikke har skjedd.

Jeg har ingen bakgrunn fra NLM. Ottosen er derfor ikke min talsmann. Samtidig blir han det når han i media blir bedt om å representere kristne. Han skal ha all honnør for å stille opp, og selv om jeg ikke alltid er enig med han, må jeg innrømme at han har blitt ganske proff på det. Men hvor er de andre kristne lederne og talspersonene?

Svært mange bruker i dag internett for å orientere seg i meningslanskapet. Hvis kristne i utgangspunktet mener at nettet er et sted vi skal holde oss unna, forstår jeg at vi finner liten deltakelse der. Jeg er i så tilfelle dypt bekymret for denne "kristne" holdningen.

Jeg har mange kristne venner på Facebook, men svært få av dem bruker muligheten til å dele meninger og kommentarer om aktuelle samfunnsspørsmål. Mine ateistvenner er svært aktive.
Prøv å finne ut hva kristne mener i samfunnsdebatten, og du får neppe noe svar. I hvert fall ikke på nettet. Det er flere kristne som har oppdaget Twitter. Der er det litt mer høyde for å fronte meninger, men jeg er heller ikke der imponert over kristne. Unntak finnes.

Hvis vi får Ottosen til å tie stille, hvem snakker da? Hvem setter dagsorden? Det handler om å syns. Det er kanskje ikke en kristen dyd, men, på den annen side, hvorfor sette sitt lys under et kar?

3 kommentarer:

 1. Bra kommentar! Vi trenger flere som setter dagsorden. Men det er da noen av oss som forsøker, selv om vi henger langt etter Ottesen.

  http://substansielt.no/2012/03/okt-offerkraft/

  SvarSlett
 2. Takk! Det er flere som forsøker, det er det ikke tvil om. Det kristne baklandet bør heie på alle som står fram. Og det bør være et poeng at det kommer fram at ikke alle kristne er enige om alt. Mangfold er bra!

  SvarSlett
 3. Nyttig påminning! Me skal ikkje bli usynlege eller tause!

  SvarSlett