Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

tirsdag 5. februar 2013

Det er makt i de foldede ... kart!

Vårt Land har i dag en artikkel om israelske og palestinske lærebøker. Et israelsk-palestinsk forskerteam har gransket lærebøkene som brukes i det israelske skoleverket, på ultraordokse skoler og på palestinske skoler.
– Både de israelske og de palestinske bøkene har en tendens til å beskrive negative handlinger fra de andre mot sitt eget samfunn, mens de tegner et positivt bilde av seg selv, heter det i rapporten.
 
Selv om bøkene fremmer sin sak, er det sjelden med "umenneskeliggjørende og demoniserende karakteristikker" av motparten både i israelske og palestinske bøker, skriver Vårt Land.

I et område der to folk kjemper om samme land, er det selvfølgelig mye makt i hvordan kart tegnes og formidles.
Bare 4 prosent av kartene i de palestinske lærebøkene viser den såkalte grønne linjen, eller har merket området vest for denne som Israel. Denne demarkasjonslinjen fra våpenhvilen mellom Israel og nabostatene i 1949 blir ansett som et utgangspunkt for fredsforhandlingene om en tostatsløsning.
Seks av ti kart i palestinske skolebøker tegner ingen grenser som viser Israel.
I israelske lærebøker blir det ikke vist noen grense mellom israelske og palestinske territorier, og palestinske områder er ikke merket av.
 Kanskje ikke så rart, siden det er kartet som er selve hovedproblemet i konflikten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar