Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

fredag 4. mai 2012

Gjør min kristne tro meg blind?

Det har vært et par dager med voldsomt kjør på denne bloggen. Mitt innlegg om Kristopher Schaus uttalelse om kristendommen, ble anbefalt i VG, og da ble det fart i kommentarfeltet. Det ble som ventet. Mange, veldig mange krasse kommentarer mot religion generelt, og kristendommen spesielt.

Jeg undrer meg over mye av det som skrives. For det første, hvorfor skriver folk anonyme innlegg? Eller, skriver folk kommentarer annerledes dersom de er anonyme enn de ville gjort hvis de måtte stå fram med fullt navn? Jeg lurer også på om flere av disse personene ville sagt kommentaren sin til meg hvis de hadde møtt meg? Av en eller annen grunn tror jeg at en samtale ville foregått på en litt mer dannet måte. Det krever mot å si til et menneske, ansikt til ansikt, at det er utsatt for hjernevask, at det står for noe som egentlig er ondskap, etc.

Så lurer jeg på en annen ting også, denne motstanden mot kristendommen (og religion), hvor kommer den egentlig fra? Jeg har ingen problemer med å forstå at man har mye følelser mot kristendom hvis man har personlige opplevelser av svik, maktmisbruk eller annet vondt gjort i kristendommens navn. Men jeg tviler sterkt på at dette gjelder alle de som bruker så store ord.
det er bare og innse at religion er roten til alt ondt. med kristendommen i spissen
Skriver en anonym på bloggen min akkurat nå mens jeg skriver dette. Hvordan i all verden får man en slik overbevisning? Tror han virkelig at "alt ondt" forsvinner hvis religion forsvinner?

Det er noe med de voldsomme ordene jeg ikke klarer å få til å stemme med virkeligheten. Ja, jeg er klar over at jeg som kristen ikke er en nøytral betrakter av virkeligheten, men hvem er egentlig det? Når personer som ikke kjenner meg kan stemple meg som både det ene og det andre bare på grunn av min kristne tro, er det opplagt for meg at de ikke forstår helt hva de snakker om.

En annen anonym skriver at han "savner litt objektivitet rundt temaet, selv om du selv er kristen". Jeg vet ikke helt hva han mener, men hva er vel objektivitet i denne sammenhengen? Finnes det for eksempel en objektiv historiefremstilling? Det gjør nok ikke det. Flere kommentarer går på at kristendommen er lik USAs utenrikspolitikk og kriger. Er det virkelig så enkelt? Når en skriver at alle USAs kriger er kristendomskriger mot muslimer, er det i hvert fall ingen objektiv framstilling, men en høyst diskutabel tolkning.

Nok en anonym:
Schau skaper ikke hat. Kristendom skaper hat. Det kan jeg si med handen på hjerte, pga standpunktene til kristendom er avskyelige og basert på en eldgammel ideologi om hva folk skal og ikke skal gjøre.
Til religiøse personer: voks opp! Eventyr er ikke ekte! Dere er en ska[m] for menneskeheten
Kan hende vi er en skam for menneskeheten, det får så være. Men påstanden "Kristendom skaper hat" er nok et eksempel på at voldsomme ord blir brukt. Jeg lurer litt på hvor mange kristne denne personen kjenner. Jeg kjenner mange, og jeg kunne aldri kommet med en slik påstand. Jeg kunne ikke kommet med en slik påstand om at Islam skaper hat heller. Ikke en gang ateisme skaper hat. Jeg tror mennesker hater, og at hat er noe dypt menneskelig. Men kanskje jeg er blind siden jeg er kristen?

Katja Gujord, en ikke-anonym kommenterer, skriver til meg: "Åpne opp øynene, Møllerbråten, å se verden." Jeg kan love at jeg virkelig ønsker å se, jeg ønsker å forstå. Jeg er kristen, men kan ikke skjønne at det gjør meg verken svaksynt eller blind.

At jeg har en haug med fordommer, skal jeg vedkjenne meg. Fordommer er naturlig å ha. Og jeg tror en skal være ekstra forsiktig med å lese verden og historien gjennom sine fordommer. Fordommene må utfordres. Et tegn på at man ikke har jobbet hardt nok med denne utfordringen er at verden kan forstås svart-hvit.

Jeg er svak for forestillingen om at verden er nokså komplisert, at historien er full av nyanser og faktorer vi ikke kjenner, at menneskene handler ut fra egoisme, følelser, overbevisninger og sikkert mye annet, etc. Verden er ikke så enkel som noen av de anonyme internett-ateistene vil ha det!

4 kommentarer:

  1. At kristen tro har fiender overalt er vel ikke akkurat noe nytt. Sånn blir det når budskapet er radikalt og truer komfortsonen. Heller ikke Sokrates var særlig populær. Man blir vel ikke det av å pirke i folks samvittighet uansaett hvem man er.

    SvarSlett
  2. Det er i alle fall tydelig at en etisk-religiøs debatt engasjerer. Gir kred til bloggen for gode innlegg og har hatt stor glede av å la meg inspirere til ettertanke.Håper at "sinte" innskrivere og får noe å tygge på når(om) problemstillingene modnes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Det håper jeg også.

      Slett