Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

mandag 13. juni 2011

Hva kristne bør vite om Koranen

De færreste kristne jeg kjenner, har lest Koranen. Kanskje ikke så rart, for det er ganske mange som heller ikke har lest mye i Bibelen. Kunnskapen om egen religion bør søkes først. Etter hva jeg har skjønt, er det en nokså stor prosent muslimer som heller ikke har lest Koranen.

Guider kan man kjøpe til det meste. Og selvfølgelig finnes det kristne guider til Koranen også. Fordelen med en kristen guide, er at den tar utgangspunkt i den verden og den kunnskapen en kristen har, og bruker det for å for å forstå en helt annen religion. For Islam er, på tross av noen viktige likheter, en helt annen verden.

Mateen Elass har skrevet en kvikk liten guide til Koranen, "Understanding the Koran". Forfatteren har selv en muslimsk oppvekst fra Saudi Arabia, men er nå pastor i en kristen menighet. Det kan godt hende det finnes både bedre og dårligere bøker om emnet, men denne fungerer godt.

Kapittelet om Jesus i Koranen, eller rettere sagt, kunnskapen om Jesus i Koranen vs Jesus i Bibelen er viktig. Forfatteren peker på hvor opphøyd stilling Jesus faktisk har i Koranen, selv sammenliknet med Muhammed, samtidig som mye taler for at Muhammed misforstod mye den Jesus de kristne i hans samtid snakket om. F.eks. at han trodde treenigheten, som han fordømte, bestod av Gud Fader, Maria og Jesus, og ikke Gud Fader, Jesus og Den Hellige Ånd.

Boken er utstyrt med en diskusjonsdel bakerst til bruk i grupper. En av oppgavene om Jesus er:

The Koran denies two central doctrines of the Christian Scriptures: the need for a Savior (our inability to avsolve our sin) and Jesus' sacrificial death on the cross. How do these particular beliefs affect how a Muslim lives his earthly life versus how a Christian lives his?


Kjør debatt. Nei, samtale, mener jeg.

Ingen god kristen bok innenfor feltet apologetikk vil oppfordre til å fyre løs med argumenter for å vinne diskusjoner. Også denne boken er klar i sin melding.

Muslims are won to the true Christ the same way most other human beings are - not by argument but by love. Seeing Christ alive in a believer is much more compelling than hearing arguments concerning the divinity of Christ or the need for substitutionary atonement.

Bedre kan det ikke sies. Men vi har ingenting å tjene på å ikke sette oss inn i saker og ting likevel.

Jeg bør vel gjøre oppmerksom på at denne boken er noen år gammel. Men likevel ny for meg da.

1 kommentar:

  1. En av de beste Koran oversettelse: http://www.scribd.com/doc/10720330/Message-of-Quran-Muhammad-Asad-Islam-Translation

    SvarSlett