Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

torsdag 12. januar 2012

Er det kristelig å hate religion?

Videoen nedenfor deles av mange kristne på nettsteder om dagen. Jeg ser at sangen er kul, og at det er bra budskap i den, men er det ok at kristne hater religion?Jeg har hørt det før, i mange år, særlig i frikirkelige sammenhenger. Kristen tro er ikke en religion. Religioner handler om hva mennesker kan gjøre for å tilfredsstille Gud eller en gud, mens kristendommen handler om å ta i mot hva Gud har gjort ferdig for oss. Det høres veldig bra ut, men det er vel strengt tatt en definisjon på religion bare de innenfor noen kristne miljøer vil si seg enig i.

DERFOR tror jeg det er stor sjanse for at det høres et annet budskap her, nemlig at det er ok å hate det religiøse livet til alle andre enn kristne. Eller er jeg litt vrang når jeg tolker det slik?

Jeg mener også at kristendommen står i en særstilling, det er jo derfor jeg er kristen. Men jeg mener også at jeg skal ha stor respekt for alle mennesker som søker Gud, enten de er kristne eller muslimer eller noe annet. Det å søke Gud er positivt. Eller mener kristne at det er bedre å være ateist enn muslim?

Paulus møter annerledes troende i Athen (Apg 17). Hva gjør han? Hater han religionen deres? Nei, han viser stor respekt for deres religiøse søken. Så går han videre derfra.

Lærer Jesus oss å hate religion? Han er sterkt kritisk til fariseernes lover og praktisering, men er ikke det noe annet? Problemet var jo ikke at de søkte Gud, men at de ikke søkte Gud. De var for opptatt av å vise seg for menneskene rundt seg.

Jeg tror at kristendommens kjerne er nåde. Gratis frelse mottatt ved tro, ikke gjennom gjerninger. La det ikke være tvil om det. Jeg deler også oppfatningen at mange andre religioner legger veldig stor vekt på frelse gjennom gjerninger. Skal jeg sende et budskap til mennesker i disse religionene, ønsker jeg Paulus' tilnærming i Athen. Full av respekt, samtidig med et klart budskap om hva kristen tro er.

Det er ikke kristelig å hate religion. Sett utenfra må det jo oppfattes som å skyte seg selv i foten.

12 kommentarer:

 1. Hvordan mener du han snakker om andre religoner en kristendom?

  Selv føler jeg at han snakker om kristendom og kristendom, hvis du forstår.

  SvarSlett
 2. Jeg ser den, Bjørnar. Men det er en veldig vanlig frase å bruke om andre religioner innenfor mange kristne miljøer. Dessuten bruker han "hate religion", noe som kommuniserer veldig gale holdninger utad, mener jeg.

  SvarSlett
 3. Forstår at en del kristne (spesielt unge kristne?) kan like denne filmen, den setter opp et klart skille mellom vi og dem, og det er vel alltid ok å være på vinnerlaget / Guds side på en kul måte.

  Tror egentlig alle religioner ser på seg selv som eksklusive, til og med bahaiene mener at de og ingen andre virkelig har tatt poenget. Mao er det helt naturlig/greit å argumentere for eget livssyns/relgions fortreffelighet på en fredelig måte, men enig med deg, Tom, det er uheldig at ordet hate brukes i filmen. Det passer dårlig med de tre kristne dydene; tro, håp og kjærlighet.

  Vennlig hilsen Petter Haagensen, kristen

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Ser poenget ditt Tom Arne.
  Må vel si jeg stusset litt på det jeg og, noe annet jeg ikke likte så godt var når jeg skulle prøve å finne ut mer om han, gikk inn på internettsiden og så han assosierte seg med MarK Driscoll. Jeg er ikke så begeistret for den fyren ..

  SvarSlett
 6. Jeg hater krig, voldtekt, synd og urett. Er ikke jeg kristen da? Bibelen sier jo "elsk"? Nei, det blir for dumt. Elsker man noe, hater man noe annet. Hater synd, elsker synderen, hater krig, elsker krigeren, hater voldtekt, elsker voldtektsmannen, hater religion, elsker den religiøse. Er man for noe er man mot noe annet.

  Han sier ingenting i denne filmen om å hate de religiøse, så ja, du var litt vrang når du tolket det slik ;)

  Ang. Paulus i Athen. Det han gjør er jo å forkynne den Guden de ikke kjenner. Jeg tror absolutt ikke at han synes det er greit at de tilber en avgud. Han sier jo selv at han tilhører "Veien". Han respekterer dem som mennesker, skapte i Guds bilde, men på måten Paulus skriver sine brev tror jeg nok at Lukas har skrevet det litt pent i Apg. Han respekterte trolig ikke religionene deres, men respekterte disse menneskene såpass mye at han fortalte dem hvor feil de hadde ;) Paulus er skarp i språket ;)

  Så, er det kristelig å hate krig, voldtekt, synd og urett? Svaret er ja!
  Er det kristelig å hate religion? Ja, men ikke den religiøse. Jesus er forbildet vårt, og han møter de religiøse med ydmykhet og kjærlighet.

  SvarSlett
 7. Merk at jeg skrev "det religiøse", ikke "de religiøse". Jeg synes ikke det er greit å hate det religiøse.

  SvarSlett
 8. Hei Tom Arne!

  Du skriv: "DERFOR tror jeg det er stor sjanse for at det høres et annet budskap her, nemlig at det er ok å hate det religiøse livet til alle andre enn kristne. Eller er jeg litt vrang når jeg tolker det slik?"

  Det er bare ei setning i teksten som får meg til å tenke litt i den retninga, Tom Arne. For han brukar ordet ”christianity” bare ein gong: "Religion is Man searching for God. Christianity is God searching for Man." (ca 3.10 uti låta)

  Elles i songen set han religion opp mot Jesus, og det Jesus sa og gjorde mens han levde på jorda. Kanskje meininga med songen er å plassere kristendommen over alle andre verdsreligionar, og, slik du skriv, at det er ok å hate det religiøse livet til alle andre enn kristne. Men for meg er det ikkje det songen handlar om.

  ”Religion” er bare eit ord. ”Det religiøse” er to ord. Det er ikkje viktig. Det viktige er kva orda betyr for alle dei som kallar seg ”religiøse”. Songen skildrar AMERIKANSKE forhold. Republikanarar. George Bush på sin høge hest: "God told me to go and end the tyranny i Iraq, and I did". Bush brukar religion som eit våpen. Andre brukar religion for å bli millionærar, for å bli høgt akta, eller dei brukar ordet som eit gullkjede dei kan ta av og på, alt etter kva situasjonen krev. Dei bryr seg mindre om kva for liv dei fører her på jorda. Stikk motsatt av Jesus. Jesus var raud. Kristendommen har blitt mørkeblå. Jesus var Jørgen Hattemaker. Kristendommen har blitt Kong Salomo.

  Eg trur kjerna i låta ligg i denne setninga: "Religion might preach grace, but another thing they practice." Han brukar ordet “religion” om kristne som har gløymt at Jesus er kristendom i kjøtt og blod, eit førebilete for alle, slik Gud vil at vi skal leve. ”Practice what you preach”.

  Han kritiserer FOLK som er religiøse, ikkje DET RELIGIØSE. Og, viktig, han kritiserer ikkje ALLE kristne. Han kritiserer dei som ”føler seg truffet” av songen.

  Ha ein fin dag!

  SvarSlett
 9. Jeg tror det kommer ganske tydelig fram i teksten at mer enn noe annet kritiserer han den kristne kirken. Han mener åpenbart at den har fjernet folk fra det essensielle med Jesus og frelsen. Han har sikkert et poeng når det gjelder en del menigheter, men jeg tror nok han går litt langt i å proklamere at Jesus kom for å "oppløse" religion i sin helhet.

  SvarSlett
 10. Det er ikke helt uvanlig i en del kristne menigheter å stemple andre kristne som religiøse, da utelukkende som en negativ betegnelse. Jeg liker det ikke. Uansett, ved å bruke et ord som religion formidler man noe langt mer enn en oppfordring til kristne om å følge Jesus.

  SvarSlett
 11. Ein tekstforfattar spissformulerer seg for å tydeleggjere poenga sine. Det er sjølvsagt også tilfelle her, og derfor er songen så god. Religiøse handlingar kan vera alt ifrå ei stille kveldsbønn på sengekanten til ei krigserklæring, og teksten er retta mot dei folka som står med breie bein til høgre på den skalaen. Det er kanskje dei som har skulda for at ordet "religion" har fått ein litt dårleg klang i mange ører.

  SvarSlett
 12. Takk for eit viktig innlegg. Respekt og toeranse er viktige verdiar i møte med alle relgionar og livssyn. Videoen ovanfor kan vera med på å skapa hat og det er det motsette av kristendom.

  SvarSlett