Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

mandag 2. januar 2012

Noen tanker om tenk(t)om 2012

Først, et riktig godt nytt år til alle dere som stikker innom bloggen min. Måtte 2012 bli et godt og rikt år for oss alle sammen!

Jeg har nå holdt på med denne bloggen siden før jul 2009. I begynnelsen skrev jeg mye, veldig mye, og det meste egentlig. På disse årene har skrivingen gått i rykk og napp. Ujevn rytme vil nok prege 2012 også, for i perioder krever jobb og familie all min tid.

Ujevnt er også antall lesere, fra topper i forbindelse med at bloggen blir anbefalt på VG, til daler når jeg ikke har skrevet på en stund. Det betyr ikke så mye for meg, bortsett fra at jeg blir veldig glad når noen nevner at de har lest noe spennende på bloggen min.

Det begynner å bli en viss profil på bloggen min. Først og fremst skal det være en blogg om det å være menneske, et kristent, levende, spørrende, tenkende, søkende menneske. Det er en livssynsblogg med sterk kristen profil, men jeg ønsker også å kunne ta opp det som engasjerer meg i media og samfunn, eller emnet knyttet til psykologi, o.a.

Jeg skriver ikke for kristne spesielt, eller for ikke-kristne spesielt. Jeg har ingen uttalt forkynnende tanke bak dette, men jeg liker godt å få folk til å tenke og til å stille nye spørsmål til det de selv står for. Det er ok å være uenig med meg, selvfølgelig, men jeg er ikke veldig happy for anonyme usaklige innlegg. Likevel, hvis noen føler at de får hjelp for sin kristne tro gjennom noe av det jeg skriver, vil få ting gjøre meg gladere enn det.

Jeg er lutheraner, medlem av Den norske kirke, men trives egentlig godt med at kristne er forskjellige. Det gjør at jeg leser og finner inspirasjon fra ulike retninger. Mange av bøkene jeg trekker fram eller anbefaler på bloggen treffer meg på en eller annen måte. De kan oppleves viktige, uten at jeg derfor går god for alt forfatteren har skrevet, eller at alt i boka er like bra.

Apologetikk står mitt hjerte nært, men det er ikke et fagfelt som i seg selv gir meningen med livet. Jeg ønsker ikke å skrive akademisk om apologetikk eller tro, selv om mange av bøkene er rent akademiske. Jeg har som mål å kommunisere til vanlige folk. Så kan de som vil dypere, kjøpe seg bøkene.

Hvis jeg kan være med på å finne fram til bøker andre vil like, er det jo strålende da.

Overfor ikke-kristne har jeg vel i noen grad behov for å peke på at kristen tro ikke nødvendigvis er helt lik fordommene til folk. Jeg vil også vise at det er mye som kan diskuteres, at det foregår diskusjoner innad i kirke- og teologikretser, men at det er veldig mye man likevel er enig om det meste. Om dette blir kommunsert på en god måte, vet jeg ikke.

En blogg er personlig. Det er et mål for meg å være personlig. Jeg er ikke veldig privat her, tror jeg. Men hva jeg tenker og føler i møte med tro, tanke, religion, tvil, ønsker jeg å dele fordi jeg tror det kan hjelpe noen i sitt liv som kjemper med sin tro og sine tanker.

Jeg har en del tanker om enkelte tema jeg gjerne skulle skrevet veldig grundig om, kanskje mer akademisk, men det får komme hvis jeg får tid en gang.

Håper du har lyst til å følge bloggen videre i 2012. Det gir meg veldig mye å skrive, selv om det ofte er litt for mye hastverksarbeid det som kommer ut, men sånn må det bli noen ganger. Får jeg en kommentar i ny og ne er jeg også fornøyd.

6 kommentarer:

 1. Godt nyttår Tom!
  Jeg har et lite spørsmål til deg:
  Har du lest boken "Brev fra en skeptiker"? Har du isåfall skrevet et innlegg her på bloggen? Kunne gjerne hørt hva du synes om den :) Leser den nå og synes den er knallbra, men jeg er ofte litt lite kritisk og kunne hørt litt delte meninger :)
  Takk for tilbakemelding!

  SvarSlett
 2. Godt nyttår!

  "Brev fra en skeptiker" er en veldig grei bok. Jeg anbefaler den ofte til folk som er nybegynnere på apologetikk. Jeg har ikke skrevet noe om den på bloggen, men kanskje jeg skulle gjort det.

  SvarSlett
 3. Takk for det gamle, gleder meg til å følge med i det nye :) Det er spennende å følge med!

  Daniel (kull 09/10)

  SvarSlett