Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

søndag 3. januar 2010

Begjær mindre, bli friskere

Sykefraværet øker i Norge. Regjeringen er bekymret og prøver å finne løsningen på problemet. Vi lever i verdens beste land, likevel er vi lite fornøyde. Depresjoner sprer seg som virus. Aldri har det blitt satt flere diagnoser på folk. Det norske folk er sykt. Hva er galt?

Kan det være at løsningen ligger i gammel kinesisk visdom? I dette nummeret av Aftenposten Innsikt gjør i hvert fall YinYang-coachen Cong Zhao en interessant analyse i forhold til det. Det er mye jeg er helt enig i her.
Sett fra det kinesiske Yin Yang-perspektivet, er det minst to årsaker til økende psykiske lidelser og sykefravær i Norge:
1. Den kollektive forventningen om et problemfritt og smertefritt liv.
2. Selvrealiseringsfeller og overfokusering på individer.
Det er vanskelig å være uenig i dette.
Eksperter står klare for å løse alle våre problemer. Det florerer TV-programmer og avisspalter som hjelper oss til å bli perfekt på alt: utseende, kosthold, trening, hjemmerydding, sexliv, samliv, barneoppdragelse osv. Hver for seg er det positivt. Men summen blir et endeløst og forgjeves jag etter et perfekt liv.

Forventningen om et smertefritt liv vises i eksplosjon av pillebruk og stadig flere diagnoser.
Både selvhjelpsbøker og mange terapeuter lover for mye. De lover energi, overskudd, lykke, uten å kunne innfri disse løftene. Det finnes ingen enkle løsninger, og det eneste de oppnår er å øke skamfølelsen hos de som ikke lykkes med sine selvrealiseringsprosjekter.
"Selvrealisering er nær knyttet til idealet om selvstendighet. Forventningen om selvstendigheten er en av modernitetens grandiose forestillinger, med tilhørende benektelse av at mennesket er et avhengig vesen. Å være avhengig gir skamfølelse." (Skårderud)
Troen på individers frihet er sterkt overdrevet i Vesten. Hvor frie er vi? Er vi ikke alle i høyeste grad et produkt av arv, oppvekst og kulturelle og samfunnsmessige påvirkninger i tillegg til vår frie vilje?
Så langt er jeg helt enig med han. Hans beskrivelse av problemene virker riktige. Det interessante er kanskje at jeg er enig i mye av det han videre sier, selv om han der kommer inn på Yin Yang-prinsippet. Dette prinsippet mener jeg i utgangspunktet er problematisk på flere måter, men som en modell til å takle livet, er det faktisk ikke så dumt. Vesten burde tenkt mer i den retning Cong Zhao her beskriver:
Yin representerer kvinnelige elementer som månen, vann, mørke, mystikk, mykhet, passivitet osv., mens Yang representerer mannlige elementer som solen, dag, ild, lys, klarhet, hardhet, aktivitet, osv. Men Yin og Yang er ikke bare symboler for det kvinnelige og det mannlige. De representerer iboende motsetninger som eksisterer i alt i universet (f.eks.: selv, familie, bedrift, nasjon).

Ut fra dette perspektivet, betrakter man ikke hendelser som "enten positive eller negative", men som " både positive og negative".
Menneskers naturlige trang er å søke gleder og unngå smerter. Men det er dessverre ikke mulig å kun oppleve gleder uten smerter. Jaget etter stadig mer og bedre er dømt til å mislykkes. I Yin Yang-perspektivet skifter det positive til det negative etter et visst punkt. Mer av det gode blir ikke bedre, men verre. I Vesten finnes det lignende uttrykk som "for mye av det gode" og "for godt til å være sant".

Det er klokt å innse at livet alltid består av motsetninger. Det er klokt å akseptere at vi aldri blir kvitt alle våre "problemer".
Jeg uthevet det jeg tror er selve kjernebudskapet i forhold til å forholde seg til livet på en slik måte at vi ikke påfører oss selv flere problemer enn vi trenger. Jeg er overbevist om troen på "det smertefrie liv" fører mange inn i depresjoner. Sammenlikningen med andre "vellykkede" rundt oss, både på TV og i hverdagen, er rett og slett drepende.

Forventer vi mindre av oss selv, hverandre og livet, går vi på færre skuffelser. Er ikke dette både sant og riktig? Når taoismen, som Yin Yang-prinsippet kommer fra, sier at vi bør "begjære mindre", tror jeg den er inne på en dyp sannhet. Selv om jeg ikke tror selve frelsen ligger akkurat her.

Så vet jeg at det er mange grunner til både sykefravær og depresjoner, og det er mange grunner til å ønske seg vekk fra de smertene man opplever. Alt er ikke sagt med dette, og alle problemer er ikke løst. Men noen ganger kan vi godt lytte litt østover for å se om det er noe viktig i livet vi har glemt. Og akkurat her har vi det.

1 kommentar:

  1. http://www.arcamax.com/zits/s-670761-469375

    Forvent mindre, så blir du positivt overrasket:)

    http://www.arcamax.com/zits/s-663255-304041

    Her har du en som kanskje forventer seg litt for mye?

    SvarSlett