Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

mandag 11. januar 2010

Nyreligiøse Mira Craig


Mira Craig står fram med sine nyreligiøse tanker i VG i dag, der hun blant annet hevder at "sykdom kan skyldes negative tanker". Jeg visste at hun var tilhenger av The Secret, men her stadfester hun at hun mener det også i praksis.
- Kroppen er et smart instrument, vi skjønner bare ikke hvordan vi skal bruke den. Måten vi er oppdratt på - at vi ikke tror på ting vi ikke har sett eller fått forklart - har stengt av en del knapper i hjernen og i kroppen. Men energien i kroppen er mye sterkere enn folk tror, sier hun.
Hun burde fått noen kritiske spørsmål om hvor langt hun vil tøye denne strikken. Jeg har tidligere kritisert The Secret for å ha et forferdelig budskap til syke og fattige. Ser ikke Mira Craig dette, at hvis sykdom skyldes negative tanker, betyr det at kreftpasienten har tenkt feil og nå lider på grunn av det?

Mira står fram som en nyreligiøs nå med stor åpenhet for den åndelige dimensjonen. Sammen med prinsesse Märthas enorme mediedekning og kanal 5s mange programmer, begynner det å bli relativt mye av dette i media om dagen, også utenfor ukebladenes horoskoper og synske personer.

Det er tydelig at hun er litt redd for å bli plassert i denne båsen, siden hun for eksempel ikke vil bruke ord som reinkarnasjon, men velger i stedet å si at hun tror på resirkulering. Kanskje mer miljøvennlig, men nyreligiøst så det holder.

Det skal bli spennende å se om hun vil få de kritiske spørsmålene av noen etter hvert, eller om også hun blir beskyttet like mye som prinsessen.

Man trenger kanskje ikke være spesielt nyreligiøs for å skjønne at kroppen hennes er full av energi. Det kan nesten bli for mye av det gode.
-----
Oppdatering 12.jan:
Wenche Foss og flere andre kjendiser opprørt over at Mira Craig tenker slik hun gjør. Men hvorfor forteller ingen dem at Mira ikke tenker slik fordi hun selv har tenkt ut det, men rett og slett fordi hun tror på en nyreligiøs retning som sier at det er slik?

3 kommentarer:

 1. Ida Strandenæs Larsen11. januar 2010 kl. 17:36

  Bra blogg Tom Arne! Mye spennende lesning.
  Jeg har bare en liten kommentar til det du skrev om at en følge av Miras utsagn må bli at kreftpasienter har tenkt feil og nå lider av det.

  Det er gjort mange studier som viser at stress påvirker immunforsvaret og det er også vist at kreftpasienter lever lenger hvis de har sosial støtte rundt seg. Hvem vet, kanskje psyken også kan være årsak til kreft?

  Uansett betyr jo ikke dette at hun mener at alle kreftpasienter har tenkt feil og nå lider av dette. At hun sier at kreft KAN skyldes negative tanker betyr jo ikke at hun mener at alle som har kreft har fått det pga negativ tenkning. På samme måte som at folk kan få vondt i ryggen eller magen pga stress og negativ tenkning, men at de også kan få det av andre rent somatiske årsaker.

  SvarSlett
 2. Hei Ida

  Takk for hyggelig tilbakemelding. Det er helt riktig det du presiserer, at hun sier "kan" og ikke "må".

  Likevel fastholder jeg overdrivelsen i forhold til hva som ligger i kortene dersom man tar The Secret på alvor. Det er faktisk en konsekvens av livssynet, som går ut på at kroppen blir frisk dersom tanken er frisk.

  Jeg er også enig i at kropp og tanke henger sammen, men ikke på denne måten. Velvære psykisk fører til mer velvære fysisk, det er det ingen tvil om.

  SvarSlett
 3. Både enig og uenig med deg. Enig i at Mira Craig og The Secret trekker det for langt. Men samtidig synes jeg det blir for enkelt å avfeie det med at det er et forferdelig budskap dersom noen har tenkt feil. Jeg er fristet til å sammenligne det med at dersom man har røykt og har lungekreft, er det stor sannsynlighet (men <100%) for årsakssammenheng. Og det er greit å ha en forståelse av det, i alle fall for de som røyker og er friske.

  En morsom bok er Hva er psykologi (Universitetsforlaget). Ikke bare fordi den forteller at forskning ikke finner holdbar demonstrasjon av ESP-fenomener som tankelesning, psykokinese og andre "unormale sjelelige krefter". Boken forteller også at "En dramatisk undersøkelse viste at dersom man trener en pasientgruppe (kreftopererte) til å bevare godt humør, aktivere positive selvinstruksjoner og forestillinger, og dertil gir dem sosial støtte etter operasjonen, øker deres sjanse til å overleve radkikalt i forhold til dem som ikke får slik trening. Effekten av trening avhenger også av hvem vi i utgangspunktet er, hvilken type "personlighet" vi er."

  At kroppen er et smart instrument og at vi ikke har forstått alt tror jeg også i og for seg støttes i boken. Forfatteren (Carl-Erik Grenness) sammenligner psykologien i dag med legevitenskapen på 1800-tallet: Det er mange sammenhenger som er uklare, men det er åpenbart at det er noe som virker, og man oppdager stadig nye faktorer som fungerer.

  Problemet for meg er den sammenhengen for eksempel Mira Craig setter det inn i. Men å avfeie såpass blankt som jeg oppfatter at du gjør mener jeg er for unyansert.

  SvarSlett