Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

onsdag 16. desember 2009

Gaven du ikke bør kjøpe til jul


Ok, det nærmer seg jul. Noen begynner å få litt panikk for hva de skal kjøpe. Man kikker rundt etter gode tilbud. Og midt i haugen av bøker til nedsatt pris ligger en tiltrekkende bok med tittelen The Secret. Den er nå på tilbud i de fleste bokhandlere, har jeg sett. Vakker design, egnet som gavebok, gjerne til en kvinne. Likevel, ikke kjøp denne boka til noen! Jeg kan gi deg et resymé her, eller du kan låne den på biblioteket og lese den selv. Du vil neppe bli imponert, i hvert fall ikke hvis du får tenkt deg om.


Boka kom ut på engelsk i 2006 og er skrevet av Rhonda Byrne. Det er laget film av boka, og av en eller annen merkverdig grunn har den filmen vært en suksess i USA. Det er kommet en haug med bøker i etterkant av denne som spinner rundt på samme tema. Energica bokklubb reklamerer intenst for disse. Ikke kjøp noen av avleggerne heller. Bortkastede penger.


Vi snakker om en strømning fra USA innenfor nyåndeligheten, nyreligiøsiteten eller New Age, om du vil. Vi snakker om selvutvikling. Ta i bruk dine uante krefter, og bli kvitt dine problemer. Hvis det virker, vil det jo være verdt hver krone. Men mitt råd er å la alle skeptiske blålys blinke heftig, for dette er groteskt, intet mindre.


Her er budskapet:
 • Livets store hemmelighet er loven om tiltrekning.
 • Loven om tiltrekning sier at likt tiltrekker likt, så når du tenker en tanke, tiltrekker du deg samtidig like tanker.
Så langt er det greit nok, hvis jeg skal være litt positiv.
 • Tanker er magnetiske, og tanker har en frekvens. Når du tenker tanker, blir de sendt ut i universet, og som en magnet tiltrekker de seg alle ting som finnes på samme frekvens. Alt som blir sendt ut, kommer tilbake til kilden - deg.
 • Hvis du ønsker å forandre noe i livet ditt, må du endre frekvens ved å forandre tankene dine.
 • Dine nåværende tanker skaper ditt fremtidige liv. Det du tenker mest på eller konsentrerer deg mest om, vil manifistere seg i form av livet ditt.
 • Tankene dine blir til ting.
At du kan forandre mye i ditt liv ved å forandre tankegang, er en godt fundamentert påstand. Alle kan trenge slike råd.


Problemet her er alt det andre som sies. At universet vil svare på dine tanker og materialisere dem, er jo en magisk tanke, men spekulativ og grunnløs så det holder. At tanker blir til ting, håper jeg alle mine blogglesere stusser kraftig over. For i boken og filmen menes dette ikke billedlig, men faktisk, helt reelt.


Tenk deg en bra bil, et stort hus, eller en god jobb, tenk det mye og ofte, og det vil skje. For universet fungerer slik. Slike tanker finner du også igjen hos den kjente forfatteren Paulo Coelho, som i Alkymisten skriver at "hele universet vil jobbe for at du skal lykkes".
 • Ingenting kan komme inn i din erfaringsverden med mindre du maner det frem ved hjelp av vedvarende tanker.

I praksis betyr dette at hvis det går dårlig for deg, at du er syk, fattig, etc. så er det fordi du selv har tenkt det inn i din verden. Dette er stygt så det holder. Dette er budskap for den vellykkede og person i vesten. Ingenting skjer deg uten at du har tillatt det! Hva er det for budskap til en som er blitt voldtatt, mishandlet, torturert, etc.? Jeg blir så sint, så sint på denne forferdelige boken, og det skal heller ikke så mye logikk til for å skjønne at dette ikke kan stemme. Det er skitt pakket inn i gullpapir.


Av alle kortslutninger dette budskapet forårsaker, vil jeg også trekke fram miljøspørsmålet. Tror du det er tilfeldig at 1 prosent av jordens befolkning eier mesteparten av jordens ressurser? Nei, for de har skjønt hemmeligheten med loven om tiltrekning. Skulle det være positivt? Er ikke nettopp dette årsaken til mange av problemene i verden? Også opphøyes dette til å være et kroneksempel på at budskapet i boken fungerer.


Men det selger. Dan Brown er inne på de samme forskrudde tankene i sin siste bok, Det tapte symbol. Hvis alle i hele verden begynner å tenke positive tanker, vil alt det vonde forsvinne. Neppe.


Jeg fatter og begriper ikke hvorfor en slik bok med slike tanker selger. Skjønner dere?


Vil dere lese enda litt om boken, kan dere gå inn på bloggen til Dekodet, også kjent som Bjørn Are Davidsen. Jeg vil samtidig anbefale hans blogg da, som en god blogg å kikke innom i ny og ne.


Håper dere ikke allerede har kjøpt The Secret. Da må dere løpe til butikken og få byttet den så fort som mulig. Men for all del, les den gjerne først hvis dere er usikre.
----
Oppdatert 14.jan 2010
Mira Craig er sterkt preget av The Secret

1 kommentar:

 1. Flott blogginnlegg!

  Jeg kan fortelle deg hvorfor det selger.

  Fordi det gir folk en følelse av at noe større eksisterer. Dette "større" gir deg det du drømmer om. Når noen gir noe, så kreves det logisk sett en mottaker. En mottaker får noe, i hvert fall i denne sammenhengen, fordi noen ønsker deg noe godt. Eller ut av "kjærlighet" for å bruke et annet, litt pompøst ord.

  Hvis man får troen på noe større, som gir, og som dermed logisk sett må være noe som likner på kjærlighet eller omsorg ... så betyr det at dette "noe" elsker oss. Dermed får vi i tillegg med oss følelsen av å være elsket. Og mange rundt omkring savner jo det. Grunnleggende menneskelig behov.

  Skal man henvende seg til noe større, så blir det kanskje rart for mange å snakke ut i lufta til noe som ikke er der. Tanker har kraft. Det vet vi, som også du sier. Positive tanker skaper selvtillit og "drive". Hvis man trekker dette litt videre, og kombinerer det med å henvende seg til noe større likner det bønn - men man unngår ordet og styrer dermed klar av en del assosiasjoner.

  Samtidig får man en tolkning av hele tilværelsen. Ting settes i system, puttes i bokser - man får en forståelsesramme av virkeligheten. Det tar form av religion uten å bruke ord som Gud og bønn etc. (Gud blir veldig mye søtere når man kaller ham "Universet" for eksempel ...)

  Og det beste av alt!

  Vi får en dustete tyggis-versjon av Kjærlighet presentert som en Sannhet.

  Tankegangen blir at man er perfekt, nesten en gud, og fortjener alt man ønsker seg, fordi vi i Vesten er så fattige i sjelen vår nå at vi bare tror vi er elsket når vi FÅR ting - og ikke trenger å GI noe tilbake.

  Med andre ord:

  The Secret er den perfekte religionen for det moderne, bortskjemte, selv-elskende mennesket.


  Og i nettopp dette ligger kjernen til hvorfor kristen tro ikke kommuniserer godt i det moderne Vesten:

  Bibelen skjærer gjennom fjaset og viser at ekte kjærlighet, den som kommer fra Gud og ikke kan skilles fra Gud, krever noe tilbake.

  Vi må forholde oss til at Gud eksisterer og at Skaperen vil ha en aktiv relasjon. Gud vet at vi er elendige mennesker som bare har godt av å få en "ørefik" i form av et sannhetsord en gang i blant. Folk får til og med et sett leveregler å strekke seg etter. (Altså ting vi ikke har definert selv, noe som er TOTALT uspiselig for vestlige mennesker)

  Vi i Vesten har knapt tid eller krefter til å gjøre annet enn å (unnskyld uttrykket, men det er dekkende) onanere vår egen selvopptatthet, og det kommer til uttrykk på en stygg måte med The Secret.

  Hilsen twitter.com/marwyl

  SvarSlett