Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

lørdag 17. september 2011

Hvorfor ikke bare lytte litt til de døde?

Lisa Williams er i Norge. Showene hennes er utsolgt, og hun slipper til i beste sendetid på  Senkveld, uten å bli møtt av kritiske spørsmål. Hun har karisma til tusen og virker som en hyggelig dame. Så hvorfor kan vi ikke bare la henne være i fred?

Likevel er hele mitt skeptiske apparat i beredskap når jeg ser henne i aksjon. Ja, her er jeg en skikkelig festbrems på Williams' fest.

Hun uttalte på Senkveld i går at kanskje grunnen til at hun ble ekstra godt mottatt i Norge, er fordi kristendommen står så svakt her. Det er slett ingen dårlig analyse.

Det Lisa Williams gjør, nemlig å kontakte de døde og formidle budskap fra dem, har veldig lite med kristendom å gjøre. I den jødisk-kristne tradisjonen ble det tvert i mot advart mot nettopp dette.
Når du kommer til det landet Herren din Gud gir deg, skal du ikke ta etter disse folks motbydelige skikker. Det skal ikke finnes hos deg noen som lar sin sønn eller datter gå gjennom ilden. Heller ikke noen som gir seg av med spådomskunster, eller som spår av skyene eller tyder varsler eller er en trollmann. Heller ikke noen heksemester, ingen som spør en dødningemaner, ingen spåmann, ingen som gjør spørsmål til de døde. For hver den som gjør slikt, er en styggedom for Herren. 5 Mos 18
Altså, at Lise Williams står i en slags folkereligiøs tradisjon, er vel klart, men hun står om ikke enda mer plantet i en spiritistisk og teosofisk tradisjon fra slutten av 1800-tallet. At den nyreligiøse tradisjonen Williams er en del av, har et anstrengt forhold til kristendommen, betyr ikke automatisk at den er feil. Det kan jo like godt være kristendommen som har feil. Eller for å ta en moderne variant, kan vi ikke bare ta det beste fra begge tradisjonene? Mikse litt. Jeg er, for å si det som det er, skeptisk.

Jeg har flere tilnærminger til dette. For det første, hvorfor i all verden advarer Bibelen mot å være opptatt av spådomkunster og kontakt med de døde? Bibelen sier vel ikke svart på hvitt at det ikke er mulig å gjøre dette, men at det er feil. Kan det være at den advarer oss mot å bruke tid og krefter på noe som ikke er bra for oss? Kan det være at dette fort utvikler seg til en ny religion for oss, en religion der Gud selv, skaperen og kjærligheten, ikke er i sentrum? Kan vi bli hengende ved de døde på en slik måte at dette får makt over oss, trekker oss vekk fra det livet vi skal leve, trekke oss vekk fra at nå skal livet fortsette?

I følge kristen tro opphører for eksempel ekteskapsforpliktelsen ved døden. Da er den gjenlevende fri til å fortsette sitt liv uten bindinger. Dette er viktig, og forteller at det går en grense mellom døde og levende som vi ikke må utviske. Hvis man har en sterk forestilling om at den døde fortsetter å leve, som en usynlig overvåker, som en som må spørres til råds, som en som fortsatt har følelser vi må ta hensyn til, er det ikke frihet. Mange gjenlevende kan rett og slett være bundet for resten av sine liv på en svært usunn måte. I følge kristen tro er det altså ikke noe grunnlag for en slik binding.

Lisa Williams formidler kjærlighet fra de døde. Det er vel nesten utelukkende det hun formidler, tror jeg, så det er lett å se at folk blir begeistret, men likevel, det er ikke blant de døde man skal søke kjærligheten. Er ikke budskapet ofte slik: "Din bestefar sier han fortsatt er glad i deg, han ser at du prøver ditt beste, og han vil si at det er godt nok. Etc." Dette er med andre ord en type sjelesorg og trøst, ganske generelt, og jeg tror det har lite med den døde å gjøre, men at det gjør veldig godt for den levende å høre dette.

Og jeg har flere spørsmål: Hvorfor snakker de døde så generelt? Hvorfor kommer det ikke budskap med navn, dato og eksakter? Hun kunne sagt: "Jeg har et budskap til NN fra bestefar NN som ble født ... og som vil si deg at han har gjemt et brev til deg som ligger ... " Hvorfor snakker ikke de døde 100% konkret? Hvis man tar bort hennes cold-reading-teknikk, hvorfor er det da så lite som står igjen?

Forestillingen som ligger bak hennes show er at de døde fortsatt lever. De døde vil ha kontakt med de levende, men det er bare noen få mennesker som har utviklet evnen til å være medium. Et medium har satt seg selv i en presterolle, som mellommann mellom en fysisk og en åndelig verden. Hvis de døde faktisk lever, noe jeg som kristen slett ikke er sikker på at de gjør, hvorfor trenger de mediumer for å snakke? Hele denne retningen er ekstremt skeptiske til prester og kirke, men innsetter seg selv som profesjonelle tolkere omtrent på samme måte.

Jeg liker ikke kristne mirakelkonferanser. Jeg har aldri likt det. Det er å lage show av noe som ikke skal ha hovedfokus, og det ligger langt unna Jesu holdning til hva som var viktig. Lisa Williams' show blir samme greia. Dette er underholdning, big business, penger i kassen, ikledd gode følelser og sjelesorg.

Er det ikke mer mellom himmel og jord enn vi vet? Jo, selvsagt er det det. Men det betyr ikke at alt folk forteller at de opplever, er sant. UFO-troende tror helt sikkert at de har møtt utenomjordiske vesener, men jeg er ikke utgangspunktet forpliktet til å tro enhver historie jeg hører. En skeptisk holdning er både sunt og riktig. Hvis ikke blir du lurt før du vet ordet av det. Jeg er ikke Human-Etiker, men jeg går gjerne sammen med organisasjonens kampanje mot lureri. Kampanjen heter "Ingen liker å bli lurt", og er etter mitt syn en sunn skeptisk kampanje.

Bibelen mener at ånder og åndelige opplevelser skal gjennomgå en test, og den testen er om de bekjenner Jesus Kristus som Herre og Frelser. Det er ikke de døde vi trenger tilgivelse fra, det er av Gud selv. Det er ikke de døde som skal gi oss kjærlighet, det er kjærligheten selv, Gud. Jeg tror mennesker kan elske og tilgi bare i levende tilstand.

Min far er død. Jeg tror på de dødes oppstandelse, en gang. Men akkurat nå tror jeg ikke at han lever noe annet sted enn som et minne i mitt hode. Jeg tror ikke han overvåker meg. Men jeg kan tenke at hvis han hadde levd, ville han blitt glad for det og det, og kanskje litt lei seg for det og det. Men det er noe helt annet.

71 kommentarer:

 1. Bra blogg, Tom Arne! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

  SvarSlett
 2. Det er mange som er skeptiske, og det er normalt og tilogmed sunt å være det. Men alt trenger ikke være så svart og hvitt.
  Det lille du så av hun på senkveld gir et forferdelig lite inntrykk av hvordan hun jobber. Hun kommer med svært detaljerte beskrivelser, det hender noen ånder sier hvor ting er gjemt, med henne er det lite informasjon som er generelt.
  Hun er hvertfall en mellommann man kan få bevis fra at våre kjære har det bra og at det finnes et liv etter døden. (hvis du er så heldig å bli valgt ut og faktisk får oppleve det selv)
  Hvor mye kan en prest bevise?

  SvarSlett
 3. Det samme står oppført i Koranen, at de døde kan verken høre eller se. Man har sansene og for at man skal kunne høre så er det forventet at man skal også kunne snakke, og man hører jo ikke de døde? Koranen sier også at de døde kan ikke høre, og ingen i verden vet noe om hva fremtiden bringer eller hva fremtidens spådom er. Det er kun den som har skapt oss, vegetasjonen, solen, stjernene, månen, dyrene, fjell, himmel og hav som vet det. Når de materielle tingene har en skaper bak seg så har ovennevnte tingene også skaper bak seg, en som er uavhengig og usett og som overvåker alt og det hele. Derfor er det forbudt med at man skal assosiere/likestille/sammenlikne noe skaperen har skapt med selve skaperen. I koranen står det helt enkelt og greit at de døde hører ikke. Men desverre er det mange muslimer som tilber døde mennesker, men de som følger og har fortsått koranen de har forstått at koranens budskap er klar og at den ikke kan endres med egne tolkninger og interesser. Den har vært og forblir slik den var for 1400 år siden. Det hun dama gjør er bare business, og tjene penger på å svare folk på generelle spørsmål og lure dem trill rundt ved å late som om hun har en spesiell kontakt. Derfor er det en lureri, og det samme gjelder engleskolen og hele det oppspinnet.

  SvarSlett
 4. Hvor mye kan en prest bevise, spør du? For en merkelig kommentar. Jeg tror ikke det er mange prester som vil påstå at de kan 'bevise' noe some helst. Det er slettes ikke det som er poenget med jobben de utfører.

  SvarSlett
 5. La de døde hvile i fred.

  SvarSlett
 6. Mennesker har i hele sin historie tenkt på hva som er etter døden. Tenk hvor mange store mennesker som har gått bort opp gjennom tiden, Caesar, mange filosofer, Tesla, Einstein osv.. Tenk hva disse åndene kunne ha fortalt oss.. Men neida, selv ikke vitenskapsmenn som har forsket på livet etter døden kommer til orde. Alt vi får fra den andre siden er rasling av kjetting, dunking på dører og trapper som knirker. Ja, også selvsagt litt informasjon hvor ringen til bestemor ligger, joda koselig det. Men hvorfor er det dørgende stille om de Store, Viktige spørsmålene? Svaret er ganske enkelt. Ingen har kontakt med den andre siden.

  SvarSlett
 7. Uhm, jeg ser ikke helt hvordan du som kristen kan kritisere noen for å tro på kommunikasjon med de døde. Begge hypotesene er ufalsifiserbare og har ingen empiriske bevis som underbygger dem.
  Og årsaken til at hun ikke blir møtt med kritiske spørsmål er vel egentlig den samme som at media ikke kommer med kritiske spørsmål angående religioner, forutenom når det kræsjer med menneskerettighetene. Denne "respekten" for ubegrunnede hypoteser er jeg ikke noe særlig fan av, men virker som det norske samfunnet er det.

  SvarSlett
 8. Det sier seg selv at den eneste måte å virkelig teste slike ting på er å gjøre det under kontrollerte forhold. Lisa Williams er bare èn av veldig mange som har drevet med slike tøvete ting, og det er ikke akkurat rocket science. Jeg mener det sier ganske mye at disse personene ofte også er svært motvillig til å la seg bli testet på en vitenskapelig måte.

  SvarSlett
 9. Bra skrevet. Jeg blar jo av og til forbi den dama der på FEM (på veien til MAX ;o), og får helt fnatt bare jeg ser den feite ræva og det oransje håret hennes. Og alle de fjolsa som sitter og hører på guruen, herregud. Hva feiler det egentlig folk?

  SvarSlett
 10. Jeg har "sett" døde noen ganger, men dette har vært i forbindelse med dødsfall av personer som sto meg nær, som min farfar.

  Dette kalles dødsapparasjoner og det har hendt selv om den som var døende var langt borte fra meg. Noen timer/dager senere har jeg fått melding om dødsfallet og tidspunktet stemmer med da jeg "så" personen stikke innom meg for å si farvel. Det varer bare noen sekunder, men det er tydelig nok.

  Dette er ting jeg ikke har kontroll over. Det bare skjer. Og det er sterke personlige bånd involvert i disse hendelsene. Jeg kan ikke snakke med disse døde på kommando, og langt mindre med tilfeldige ukjente sjeler. Jeg vet ikke om Lisa Williams klarer det. Jeg har mine tvil.

  SvarSlett
 11. Jeg har ingen tru på Lisa Williams og det hu driver med, selv om jeg trur det finnes ting her i verden som vitenskapen ikke kan forklare. Både mormor og oldemor har sett gjenferd, og bestemor har vært sanndrømt. Jeg nekter å tru at disse damene ljuger.

  SvarSlett
 12. Koranen tror jeg ikke det minste på, om noe der er forståelig, så kan en jo la seg lure til alt? Til og med som "martyr" blir en belønnet med en haug med jomfruer og andre godsaker, hva er det for noe vås, lure hjernevaskede stakkarer til å sprenge seg selv og andre uskyldige til småbiter?

  Men, det er mye mellom himmel og jord vi mennesker aldri kan forstå. Nære slektninger av meg har hatt uforståelige opplevelser og vært beviselig synske. Dette er de snilleste menneskene jeg har kjent og begavelsen er kanskje en belønning for deres godhet?

  Personlig mener jeg det beste er å snakke med sine venner og nære familie mens de lever:)

  SvarSlett
 13. Jeg tror faktisk ingen vitenskapelig test hadde vært god nok for en hardbarka skeptiker.. Så dere får alle bare være skeptiske helt til den dagen dere går ute på gata og lisa williams stopper dere med en beskjed fra den andre siden.. Det er vel først da en opplever det selv at en kan si, uten tvil at her var det ikke noe humbug.. DAMA HAR EVNER! :)

  SvarSlett
 14. Jeg er en troende skeptiker. Jeg tror på "noe mer" (ikke på noen kristen/religiøs måte), men jeg sluker ikke alt. På noen måte.

  Jeg har også lurt på hvorfor ting ikke bare kan være 100% korrekt. "Her er det en fyr som heter Per eller Kåre og han er en farsfigur eller noens bror." Hvorfor ikke bare si, "Her er Per som var far til Ole som sitter på rad fem, sete ti, og han sier at han skal få ut finger'n og søke på den jobben i Veivesenet som han har tenkt på de siste tre dagene."

  Hadde det vært sånn hver gang, hadde det ikke vært store spørsmålstegn ved hvorvidt det "går an" å snakke med "den andre sida". Men det er jo ikke sånn, stort sett. Det er så vagt at det er til å dø av ;). For å si det på den måten...

  Hvorfor det skal være så forbanna vagt veit jeg ikke. Mon tro om Lisa Williams veit det...?

  SvarSlett
 15. Jeg mener ikke å være ufin på noen som helst måte, men jeg finner det ganske komisk at her ser det ut som en diskusjon om hvorvidt den ene formen for overtro trumfer den andre. Noen punkter jeg reagerer på:

  1. Ditt poeng om at man ikke er fri dersom de døde overvåker ens gjerninger og handlinger er jeg helt enig i. Men ifølge din tro er det nettopp dette din innbilte gud gjør, og han er mye mere grundig. Han overvåker ikke bare gjerningene dine, men også tankene dine. Og han straffer deg dersom disse ikke er i henhold til protokollen. Ikke bare i dette livet, men straffen kan i værste fall gjelde for evig i form av fortapelse i helvette. Hva slags frihet finner du i dette?

  2. Advarselen din henter du fra 5. Mosebok. Kan du ta den på alvor? Hva med mosebøkenes anbefalinger av Folkemord, steining av mennesker som ikke holder hviledagen hellig, drap av sine egne unger dersom de ikke respekterer deg tilstrekkelig, drap på homofile, etc, etc? Du antyder her at vi kan hente moralen vår fra disse bøkene, men egentlig shopper dere kristne bare de delene av bibelen som passer samtiden. Samtidens etikk og moral er tvunget frem av humanistiske og sekulære krefter, som oftest kraftig motarbeidet av kristendommens forkjempere.

  3. Ja hvorfor kommer ikke de døde med eksakter? Godt spørsmål! Når man kritiserer kristendommen og snakker nettopp i eksakter fra f.eks. skriftene, forsvares troen med at dette er et billedspråk og må tolkes. Når det passer argumentasjoen. Som f.eks. ovenfornevnte mosebøker. Men når argumentene trenger utvalgt skriftlig oppbacking, da dreier det seg ikke lengre om billedspråk, men klar tale fra gud, rene ord for pengene. Slik som når du siterer 5. mosebok her.

  4. Humanetisk forbunds kampanjeslagord er noe upresist. Noen liker å bli lurt. Hvis f.eks. lureriet kan hjelpe deg med din dødsangst, så er det ofte en velkommen form for lureri. Du nevner UFO-troende som et eksempel på menneskelig naivitet. Personlig er jeg ganske sikker på at UFO folket er enten skrekkelig uvitende og godtroende (med hang til halusinasjoner), eller rett og slett sjarlataner. Med det sagt vil jeg likevel påstå at det er langt mer troverdig at kloden er blitt/kan bli/ vil bli besøkt av livsformer fra andre steder i universet, enn at det uendelig primitive grunnlaget kristendommen står seg på skal ha noen validitet.

  6. Du stiller spørmål ved det at de døde i følge Williams e.a. trenger et medium for å kunne kommunisere. Hva med den abrahamistiske guden din som trenger prester for å kommunisere med oss, til tross for at han har klare fortrinn ovenfor de døde? Han er jo tross alt allmektig?

  5. Jeg tror verden ville blitt et bedre sted dersom dere religiøse sluttet å be "herren" om tilgivelse for ett og alt. Dersom man forbryter seg på andre mennesker er det nok mere lærerikt og forsonende om man ber den fornærmede parten, og dernest samfunnet, om tilgivelse.

  Lisa Williams er nok en dyktig liten skurk, profiterende på andre menneskers dumskap og ønsketenkning. Med samme teknikker som de kristendommen har brukt til å karre til seg enorme rikdommer og tilhengerskarer. Alle argumentene du bruker mot Williams, minus de som er tuftet på bibelsitater og påkalling av en almektig skaper, brukes med god presisjon på din egen religiøse overbevisning. At du påkaller deg skepsis, for å imøtegå sjarlatanen Williams, er jo vel og bra i og for seg. Den samme sunne skepsisen, såfremt man klarer å være noenlunde intelektuelt ærlig, setter jo din egen religions fundament i akkurat samme kategori som Williams forkvaklede/streetsmarte anskuelser.

  SvarSlett
 16. Jeg synes det er interessant dette du skriver her. Men jeg oppfatter ikke helt hva du er skeptisk til? Bibelen du refererer til er ikke akkurat i originaltekst lenger heller, den har blitt omskrevet mange mange ganger og er for meg bare en eventyrbok. Jeg finner det interessant at du bruker denne boka som en veibviser i livet ditt, og det virker som om du på grunn av sitatet ditt derfra mener at det Lisa Williams gjør er feil?

  SvarSlett
 17. eh, til alle som tviler og sukker over alle disse emnene hele tiden. Google: DMT og les, se dokumentaren om det. Få ting i litt annet perspektiv. Litt leit at folk ikke vet noe om DMT engang:(

  SvarSlett
 18. Bibelen viser at en som er død, er uten bevissthet.
  I Forkynneren 9:5,6 står det "For de levende vet at de skal dø, men de døde vet slett ingenting, og de har ikke lenger noen lønn, for minnet om dem er glemt. Også deres kjærlighet og dere hat og deres nidkjærhet er allerede gått til grunne, og de har til uavgrenset tid ikke mer noen del i noe som må gjøres under solen."

  SvarSlett
 19. Emil, du har skrevet en god kommentar med mange gode spørsmål. Du har nok noen forutsetninger i spørsmålsstillingen jeg ikke alltid deler.

  Jeg kan få litt inntrykk av at dersom man er kristen, har man lite å komme med i tilfeller som Lisa Williams. For det en kristen tror er mye verre. Mulig det. Men her påstår du noe, og da regner jeg med at du vil begrunne påstandene dine også.

  Går det an å føle at man lever et fritt liv selv om man tror Gud finnes? Det høres ut på deg som om det er en umulighet. Hvis Gud faktisk finnes, noe du ikke tror, skjønner jeg, så lever vel du like fritt som du gjør i dag, gjør du ikkè? Hvis Gud finnes, og du opplever at du lever et fritt liv, går det altså an.

  Jeg siterer bibelteksten ovenfor av en enkelt grunn, for å vise at dette temaet har jøder og kristne forholdt seg til og avvist lenge. Så tenker jeg at jeg avviser fenomenet ikke fordi jeg fant et bibelvers, men fordi jeg er skeptisk til hele greia. Når da Bibelen også avviser det, lurer jeg litt på hvorfor. Det er interessant.

  Jeg vet ikke om du kan din Bibel, eller om du er godt bevandret i kristne miljøer, men det at Gud ikke trenger en prest som mellommann, påpekes av Paulus og leves vel ut i de fleste menigheter. Du kan lese din Bibel og forholde deg til Gud uten en mellommann. Bibelen er derimot opptatt av at kristne trenger kristne fellesskap der det forrettes nattverd og dåp. At Paulus snakker om at menigheten har fått masse nådegaver, betyr også at her er det mange i menigheten som kan være med å formidle Guds ord.

  Også viktig teologi på slutten her: Det du gjør mot din neste, gjør du mot Gud. Det er ingen snarvei til tilgivelse, du kan ikke hoppe over din neste og bare be til Gud. Det er ikke enten Gud eller menneske, men Gud identifiserer seg med menneskene så mye at han setter likhetstegn.

  Hva skal vi stå til regnskap for? Ikke en eller annen protokoll, men om vi har elsket Gud og vår nesten.

  SvarSlett
 20. Synsegulla
  Det ser ut som du kan din Bibel. Da vil jeg gjerne høre hva du legger i at Bibelen er en eventyrbok. Jeg er svært skeptisk til din påstand.

  For meg er Bibelen ikke en magisk oppskriftsbok, heller ingen naturvitenskapelig bok, og den er ikke diktert av Gud slik at den foreligger for oss som Koranen for muslimene. Bare du finner et vers der, så funker det, liksom.

  Bibelen er blitt til over lang tid. At den er så tilfeldig oversatt som du later til å tro, stemmer vel neppe. Jeg jobber mye med dette stoffet, og kan vel melde om at det er mye tung forskning inne på området. Da sliter jeg med å ta eventyrpåstanden din alvorlig.

  At jeg er skeptisk ja, det tror jeg det er grunn for å si. Det er god grunn til å være det også i møte med Bibelen. Men det diskvalifiserer en ikke til å lande på noen standpunkter.

  SvarSlett
 21. 99% er svindlere, 1 % er ekte.

  SvarSlett
 22. Cold reading - verken mer eller mindre.

  SvarSlett
 23. Hvem kan egentlig kjenne sannhetsgehalten i Bibel og Koran? Enn si hva jødisk-kristen tradisjon har å fare med av sannhet for deg og meg?
  Jeg har aldri forstått hvordan eldgamle religiøse bøker kan brukes som bevisførsel for noe som helst. Om 25 % av religiøse skrifter har rot i sannheten bør vi juble over det.

  Kjærlig Klokskap i favør av det beste i Mennesket har alltid hatt trange kår, og iallfall kringsatt av maktsyke menn i religiøse gevanter. Mon tro om det var kvinner som bestemte seg for å iverksette omskjæring av seg selv? Neppe. Jeg vemmes.

  At Lisa Williams går på scenen med sitt budskap er neppe en større villfarelse enn å sluke rått alle religiøse dogmer - som etter det jeg vet uten unntak er utfundert og forfattet av menn!

  Lisa Williams er åpenbart god nok for folk i vår tid. Hun snakker for fulle hus. Det kan man ergre seg grønn over, men når massene løper til henne, kan det hende at de også ønsker å oppleve henne. Hver og én i salen gjør seg sine betraktninger. Det blir tilsammen mange vitner, og faren for omskrivning er mindre. Folk fortsetter å besøke Lisa Williams sine show. Tenker at jeg selv også kunne ha god lyst til å gjøre nettopp det.

  SvarSlett
 24. Jeg er veldig enig med det meste du sier Tom Arne. Som du sier står det helt klart i Bibelen at man skal holde seg unna slikt. Og hvorfor gjør det det? Jo, som du sier, fordi det ikker er verken godt eller sundt. For Gud er god, og han ville ikke hindre mennesker i å gjøre det som er godt! Jeg vet ikke om dette å snakke med de døde er realitet eller ikke. Det er godt mulig det funker sånn. Men poenget er at det er skadelig å drive med det! Dette uavhengig om man er kristen eller har en annen tro.
  Istedet for at dere andre fokuserer så veldig på detaljer tror jeg dette er det viktigste... kanskje (er i hvertfall min tanke)

  SvarSlett
 25. Dersom en kontakter døde, er det ikke fare for å bli besatt? Dersom en opner seg for åndene, er det da ikke fare for at en blir opptatt av hva de døde vil, og kanskje ikke av hva Jesus vil?

  Ved å ikke prioritere Lisa Williams, skru av TVen for eksempel, så setter en Gud først, og holder budet - du skal ikke ha andre guder enn meg.

  "Å elske Gud er å holde hans bud."
  (1. Joh 5,3)

  "Du skal gjøre det som er rett og godt i Herrens øyne, så det kan gå deg vel."
  (5. Mosebok 6,18)

  Jeg er mer skeptisk til å stole på hva Williams og døde forteller meg, enn hva Bibelen har å si om mitt liv.

  SvarSlett
 26. Verden er full av vold, hat og annen elendighet. I tillegg må allmennheten lete for å finne de kloke røster som trøster, og bringer oss videre.
  Tabloide medier tenner sjelden på det kloke. De tenner i beste fall på det smarte. Folk forholder seg til det tabloide, og det krever en viss selvtillit og ryggrad for ikke å oppdatere seg på tabloidenes sider.

  Jeg kjenner ikke Lisa Williams veldig godt. Skulle gjerne overvært en seanse med henne, for å få egen erfaring med hva hun sier og gjør.
  Men bare sånn at det er nevnt, universitetet i US Virginia har gjort mellom 1500 og 2000 undersøkelser på tilfeller av mulig reinkarnasjon. Konklusjonen kan selvsagt ikke bli sterkere enn at gjenfødelse er sannsynlig. Likevel er det snakk om påfallende indikasjoner på sjeleminne, noe som sjelden vekker interesse i vestlige medier. Ikke sikkert at viten om reinkarnasjon er så veldig viktig heller. Her og nå er tross alt det eneste vi beviselig har.

  Vi kan hver og én være sterkt påvirket av vår kultur, men folk kommer stadig begeistret hjem fra tre ukers ferd i India. Begeistringen inkluderer neppe reinkarnasjon, men der borte er prinsippet om gjenfødelse en selvfølge for temmelig mange millioner mennesker. Vet vi her på Vestlkanten så mye bedre?

  Jeg tror på sjelen, fordi jeg opplever at intuisjonen fins - og kanskje er drømmene våre også knyttet til noe sjelelig. Dermed blir mitt forhold til Lisa Williams uanstrengt. Jeg tror hun er frampå med sine evner til rett tid. Jeg mener å ha hørt noe om at også Bibelen inneholdt kapitler om reinkarnasjon, men at det ble funnet upassende av makta - og dermed fjernet (opplys meg vennligst om dette, den som vet mer).

  Jeg kan liksom ikke tenke meg at samtlige i en sal med Williams på scenen lar seg lure. Om det da er hva hun gjør. Antar hun har like god innsikt i mennesket enn majoriteten av norske prester. De burde vel vært de beste på sannheten om menneskets indre liv? Og hvor står den norske flokk av psykologer i denne saken? Sjelden hører vi noe spenstig fra den kanten, men de passer nok på å ytre seg mest i den dedikerte faglitteraturen.

  Jeg tror at den som lærer å forstå seg selv fra bunnen og oppover, er morgendagens vinneren. Mon tro om ikke innsikt på sikt gir klokskap og ro. Det er mangelvare i en stresset fasadefokusert verden.

  Intellektet er nokså lite verd når selve livet, og ikke bare arbeidsgiveren krever deg…

  SvarSlett
 27. Utrolig morsomt at en diskusjon om Lisa Williams blir et "hvem kan komme med de mest imponerende Bibelen sitatene" maraton.

  SvarSlett
 28. Tankevirvel, syns du det har vært så mange bibelvers her da?

  Anonym (før Tankevirvel), du har nok hørt feil når det gjelder at det har stått om reinkarnasjon i Bibelen. I den jødiske kontekst Bibelen er blitt til i, er det en svært fremmed tanke. Ingen vitenskapelige miljøer vil hevde noe annet.

  Ellers syns jeg du blander litt sammen kunnskap om menneskets psykologi og det å snakke med døde. Er det psykologi hun holder på med, noe jeg tror det er (på en måte), skjer det uavhengig av om de døde snakker eller ikke. Eller?

  SvarSlett
 29. helt enig, det greine der er bare bull. jeg blir enormt provosert av hylekoret som lar seg fascinere.

  har noen venner som av hele sin sjel synes dette er så flott. de fortalte for noen år siden om en enkemann som fikk et brev fra barn og kone i himmelen hvor de fortalte at de hadde det bra at han ikke skulle være lei seg osv. det viste seg jo at naboen hadde skrevet det brevet.

  verden vil bedras.

  SvarSlett
 30. Jesus viste seg for disiplene etter at han var død. Så vidt jeg vet snakket han også med dem. Det er vel Kristus som er grunnpilaren i kristendommen, og om han (som død) kunne snakke med levende kan det da vel ikke plutselig ha blitt "ulovlig" nå? Bibelen er full av liknende tilfeller.

  Hva med drømmetyderen kongen benyttet for å få forklaring på de syv fete og de syv magre kuene? Er ikke det å betrakte som "Spådom/forutsigelser" noe som 5. Mosebok advarer mot... (Vår tids værvarsling sorterer vel også herunder....)

  Hvorfor er det så om å gjøre å "henge ut" noen? Hvorfor må man på død og liv absolutt komme med bombastiske uttalelser om noe man slettes ikke har nok bakgrunnsviten om? Det lukter av usikkerhet...

  SvarSlett
 31. Her blander du litt hummer og kanari. Kristus er grunnpilaren i kristendommen, det er helt rett. Og det er riktig at Bibelen forteller at han stod opp fra de døde, slik alle en gang skal stå opp fra de døde. Det er altså ikke det dette handler om.

  Drømmetydning og værvarsel har nok ingenting med om man har kontakt med døde eller ikke å gjøre. Men du tenker kanskje at det har med spådomskunster å gjøre. Heller ikke det er en rimelig tolkning i denne sammenheng. Bibelen skiller mellom profetier og spådom. Forskjellen er at profetiene var advarsler om hva som ville skje hvis ikke Israelsfolket vendte om til Gud. Dette er knyttet til løfter Israel hadde fått av Gud. Spådom lå nærmere magi og det som ikke hadde noe med Gud å gjøre.

  Jeg er enig med deg at vi skal være forsiktige med bombastiske uttalelser og det å henge ut hverandre. Men i en saklig diskusjon, må man også kunne mene noe om hva som er sant og hva som ikke er sant.

  SvarSlett
 32. For meg er bibelen en eventyrbok fordi den inneholder en fin blanding av gode historier og moral. Mye spennende lesning.
  Jeg er skeptisk til all forskning på sånt. Hvem betaler for det, og hva ønsker de å få bekreftet, evt avkreftet? Man finner ofte de svarene man ønsker.....uansett hvor man leter.

  SvarSlett
 33. Det høres ut som om du tror forskere er bestilt av folk med en agenda. Akkurat som forskning utført av farmasifirmaer. Slik er det nok ikke.

  Du har ikke høye tanker om forskning, hører jeg. Det er jo litt dumt da. Finnes det noen vei til kunnskap om Bibelen utenom en eller annen form for forskning? Husk at vi forsker også på eventyrene.

  SvarSlett
 34. Du har rett, jeg har ikke for høye tanker om disse forskerene, egentlig ikke om noen. Og det er også noe med at Bibelen (hvertfall det jeg har fått med meg) ble skrevet av menn, av lærde menn. Hvilken interesse hadde de oppi dette? Jeg er egentlig ikke så opptatt av forskning på Bibelen, jeg synes det er fint at boka gir mange mennesker mye, og synd at den gir andre rett til å legitimere overgrep. (Tukting fysisk og psykisk, som virker utbredt i ekstreme miljøer)Det med eventyr/historier/moralske fortellinger osv har vel vært viktig i de fleste kulturer opp gjennom tidene, og er det vel enda. Tror du ikke det?

  SvarSlett
 35. Jeg så Lisa Williams i Oslo Konserthus på søndag.
  Williams er ikke generell, men derimot ganske spesifikk - med både navn og detaljerte beskrivelser. Og hun påkaller ikke avdøde, det sto heller en "kø" av dem og ventet på tur for å få kontakt med sine slektninger/venner i salen.
  Jeg er selv en skeptiker, men kan ganske enkelt ikke avvise det jeg har hørt/sett med egne ører og øyne. Lisa Williams har definitivt evner langt utover det vanlige og det var en to timers nokså intens opplevelse.

  SvarSlett
 36. Dette er for lengst avslørt av Christopher Histchens og Richard Dawkins.
  Pussig at såpass oppegående mennesker sier at de tror på disse bronsealdermytene (krostendommen). Det er vel det at de appelerer til noe grunnleggende egoistisk i oss mennesker...tanken på å DØ er for mange vanskelig å holde ut. De vil heller leve i et himmeliggjort "Nord-Korea", med en "Far" som aldri slipper taket som overvåer deg -selv når du sover, som skal dømme deg, som elkser deg(!?), som har skapt deg syk og skrøplig men krever at du elsker "Ham" av all din forstand...virker nesten litt sadomachosistisk...

  SvarSlett
 37. Jeg har sett for mye av Lisa WIlliams til å tro at det er snakk om cold reading. Hun HAR levert utrolig konkrete meldinger med både navn og sykdom osv. Det er ganske så umulig å foreta en cold reading i en stor sal.

  Likevel vet jeg ikke riktig hva jeg skal tro, og det som jeg i grunnen reagerer mest på, er nettopp hvorfor de åndene hun sier hun samtaler med, er så lite konkrete. Og når hun forteller hvordan døde visstnok gir seg til kjenne gjennom tegn - alt fra sommerfugler til mynter - så blir det for sært. Hvis ånder i det hele tatt KAN gi seg til kjenne, hvorfor da begrense seg til slike merkelige fenomener?
  Og hvorfor spør ingen om hvordan denne åndeverdenen de døde ifølge Williams og andre kommer til - fortoner seg? Mange religiøse mennesker må jo ha fått seg en real overraskelse dersom åndetilværelsen er slik Williams og andre hevder.
  Jeg ser av og til å "Fra sjel til sjel" og Gro-Helene (mediet) der er utrolig treffsikker og konkret. Men heller ikke hun blir konfrontert med de interessante spørsmålene om hva hun mener skjer når mennesker dør, og hvordan åndeverdenen ER. Folk er jo både triste og leie, skuffede og stolte eller glade der. Kan man skuffe sine foreldre også etter at de er døde? Og hva slags moralregler finnes der?

  Ser at VG har lagt ut innlegget som Dagens anbefaling. Hvorfor kan ikke VG stille Lisa Williams noen interessante, dyptgående spørsmål?? Spørre henne om nettopp det folk skriver om her.

  SvarSlett
 38. Hvorfor skal man stille Lisa Williams spørsmål.
  Når man tror på dette våset og at hun må ha ett
  medium til å snakke for seg. Så blir det helt absurd.Troende forfølger aldri sine tankers tvil. De ønsker å tro, er livredde for å drepe sine ilusjoner om oppstandelse, ånder,møte med de man elsker etc. For 200 år siden trodde man at det var bare menskene som hadde sjel, men i dag så har alt sjel, man ser sin elskede hest og
  sine hunder, ja til og med klær.
  " Jeg så bestefar sitte i stolen, med den samme genseren som han var så glad i"
  Hvordan kom genseren inn i åndeverden?
  Når man er gravlagt, eller kremert, så vil alle
  forstå at klær er det siste man har med seg.
  Så om du skulle se en ånd eller en som har stått
  opp fra de døde, om det er din bestefar eller tante, så ville vedkommende være naken. Men det blir for sterk kost for de troende. Derfor er det lettere å tro at man har en himmelsk garderobe som passer til alle.
  At Jesus sto opp fra de døde skulle vistnok hvere ett under. Men i dag så står de opp alle og en hver.Katter og hunder, Olsen og Nilsen.
  Ja man kan til og med ringe til dem.Og Paven har samtaler med Gud en gang i uka. Hvor syk kan man egentlig bli i sin tro. Man har lov til å tro sies det. Man kan ikke tro at 2+2 =5
  Men at noen snakker med mensker som har fått sin aske trødd utover Glomma Ja det er sant.

  SvarSlett
 39. Det viktigste som er skrevet i Bibelen er:
  Den som tviler, synder Den som ikke tror på meg
  skal ikke komme til mitt rike..
  Det er mange slike sitater i bibelen, slik at man ikke skal kunne tenke selv, og hvem vil stå fram som synder. Og nå har vi sirkusartister som reiser rundt og snakker med døde, Det som er 100 % sant er at de gjør store penger.
  Og utlærte prester holder munn, de har jo selv
  den samme ideologi og tro , med to års lære i djevleutdrivelse.

  SvarSlett
 40. For de som er skeptiske, slik jeg var.

  1. Sett deg litt inn i kvantemekanikk.
  2. Studer Nær døden opplevelser:(DMT er tilbakevist): http://www.nderf.org/ og her:http://www.nderf.org/
  3. Gå til et renomert medium, men samtidig behold skepsisen.
  4. Les gjerne Lisa Williams sin site bok: "Survival of the Soul"
  5. Gå inn på http://www.afterlife101.com/ laste ned å les boken.
  6. Følg med på denne: http://www.victorzammit.com/
  7. For videre studier om sjelen: http://www.michaelteachings.com/

  SvarSlett
 41. Den som er død er død. Vedkommende eksisterer ikke mer. Det finnes ingenting som tyder på at vi kan kommunisere med en død person like lite som at det finnes guder, ånder, spøkelser, nisser eller troll.

  Sorry folks, virkeligheten er fysisk!

  Tom

  SvarSlett
 42. Som et ordtak Albert einstein sa engang; Science without religion is blind religion without science is lame! Religion - islam- er svaret på vår eksistens og verdens eksiistens. Koranen referer også til bibelen, toraen som også er fra samme gud, men desverre har bibelen og toraen blitt endret flere ganger av mennesker og deres syn. eneste som ikke er endret siden den kom er koranen den har vært og forblir slik den har vært siden 1400 år siden. Svaret står der, og lizz til deg som sier at martyrer sier de skal sprenge seg elv o.l.. dette er bare vås og tull, det er rett og slepp drap på uskyldige mennesker, koranen sier klart at å drepe et menneske er å drepe hele menneskeheten og redde et menneske er å redde hele menneskeheten. Så mye er et menneskeliv verdt! Så de som tolker dette ordet slik de vil er FEIL. Derfor anbefales for de som IKKe har lest koranen ennå, men som tror på det de leser gjennom media og andres syn, LES den boken selv så vil du innse hva budskapet ER. Det står at de døde ikke kan høre og se, og der er det punktum. De vil gjennoppstå på dommedagen, akkurat på samme måte slik de ble skapt for første gang. Mennesker skaper vel ikke mennesker eller konstruerer dem? nei, det er en skaper bak dem, han er uavhengig og usett og kun EN. Anbefaler for de som ikke har lest koranen ennå om å lese den, dette er faktiske den mest omtalte boken på verdensbasis, men det er også den minst leste boken, hadde de lest den og fortått innholdet i den så hadde de fått svar på hvorfor alt er som det er og hvorfor man skal dø, gjennoppstå, hvorfor det er forskjeller mellom raser, fattigdom rikdom, sykdom og god helse, hunkjønn og hankjønn, natt og dag, god lukt, dårlig lukt, rett og galt, fred eller krig, ondhet og snillhet,ALT.

  SvarSlett
 43. Så flott at du kan blogge om et tema du ikke er enig med på en slik god måte:) Jeg er selv en alternativer, og ble veldig overasket over din gode skrivemåte. Du skriver uten å henge ut et menneske på en måte andre ville ha valgt det anderledes. Jeg er ikke enig, men jeg respektere deg for din måte å fremme ditt budskap:) Det står respekt av.. :)

  SvarSlett
 44. Bra innlegg.

  2 Timoteus 4:3

  " Det skal komme en tidsperiode da de ikke skal tåle den sunne lære, men i samsvar med sine egne ønsker skal de samle seg en mengde lærere får å få sine ører klødd."

  :4 " Og de skal vende sine ører bort fra sannheten og bli vendt til usanne historier."


  Det passer fint til tiden nå då folk kan shoppe trosretninger til hva som passer inn i livet deres eller hva de synes er "spennende"

  1.Korinter 10:20

  " Jeg sier at de ting som nasjonene ofrer, ofrer de til demoner og ikke til Gud; og jeg vil ikke at dere skal ha fellesskap med demonene."

  Å påkalle de døde er å ha fellesskap med demonene for det er det som blir gjort hvis det er kontakt med noen. Det er onde ånder som svarer, ikke døde slektninger. Det er derfor Guds folk alltid har fått beskjed om å holde seg unna dette for ikke å miste Hans beskyttelse.

  Å kalle seg kristen trenger ikke å være noe bedre.
  Kristenheten som en hele er ikke sikret beskyttlse. Matteus 7:18-23

  " Et godt tre kan ikke bære verdiløs frukt, heller ikke kan et råttent tre frambringe god frukt.
  19 Hvert tre som ikke frambringer god frukt, blir hogd ned og kastet på ilden.
  20 Dere skal altså kjenne disse menneskene på deres frukter. "

  21 Ikke enhver som sier til meg: ’Herre, Herre’, skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje.
  22 Mange skal si til meg på den dag: ’Herre, Herre, har vi ikke profetert i ditt navn og drevet ut demoner i ditt navn og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn?’
  23 Og likevel vil jeg da åpent erklære overfor dem: Jeg har aldri kjent dere! Gå bort fra meg, dere som øver lovløshet.

  (Matteus 15:8-9) 8 ’Dette folk ærer meg med leppene, men deres hjerte er langt borte fra meg.
  9 Forgjeves fortsetter de å tilbe meg, for de læresetninger de lærer, er menneskebud.’»

  Så de som går for å kontakte sine døde må
  gjerne gjøre det. Det er bare andre de får tak i og får sine ører klødd.

  De som kaller seg kristne er ikke automatisk godkjent av Gud.

  De må forsikre seg om at det de lærer ikke er menneskebud eller tradisjoner.

  Mvh Ketil Jensen

  SvarSlett
 45. En venn av meg, som var på showet med en venn som ønsket kontakt, opplevde selv å bli plukket ut. Foran åpen sal. Ikke helt etter planen, men det som kom fra Lisa Williams var skremmende. Hennes venninne som døde av kreft to år forut sa "Det er greit du dater enkemannen min". Sannheten var - pinlig nok - at nettopp dét hadde skjedd. Jeg holder selvsagt mulighetene åpne for at noen kan ha sladret til Lisa Williams. Det er jo en god story, og hele salen kjøpte den. Selv om ikke jeg har troen på sånt, merket jeg at nettopp denne historien gjør at jeg har lurt litt. Likevel er det ikke noe jeg bruker tid på, men nevner historien - flere andre kjenner også til den nå. For ordens skyld: Har ikke tenkt å "kontakte" noen døde selv. :-)

  SvarSlett
 46. Diskusjonen ang. liv etter hjernedøden skal jeg ikke diskutere,men det jeg er sikker på er at alle homo erectuser som ikke kan tenke selv(De har dessverre ikke denne evnen,og ender opp som troende muslimer,kristne etc.)lot seg kue av middelalderkirken om at de døde slett ikke vet noen ting,men må leve i troen på at jesus skal reise dem opp.Dette er jo bare noe de kunne oppnå ved å betale avlat og så videre bla bla,hvem trenger detaljer egentlig.Er det liv etter døden så betyr det at bevissthet er en annen dim. som på et vis er relatert til universet.Da er vi litt nærmere ihvertfall.Fikser ikke religion asså.Er filosofisk orientert om det som vitenskap ikke kan forklare,mens alle homo erectuser øyeblikkelig tror at det er gud.

  SvarSlett
 47. Det er interessant å lese 1.Samuels bok 7-20. Du kan lese hvordan Saul søker "en kvinne som kan mane frem gjenferd", han fant en slik kvinne og hun får fram profeten Samuel og du kan lese at de snakker sammen. At noen kan mane frem døde er ikke nytt. Men dette er folk som har kontakt med djelvels ånder(demoner), ikke Guds hellige og rene ånd. Dette er hekser og trollmenn som har fått krefter fra djevelen selv, de kan gjøre veldig mye unormalt(men se normal ut). De fantes for tusenvis av år siden, og gjør det fremdeles. Men det viktigste for mennesker at at man søker Gud, bare da vil man finne frelse, sann glede, sann fred og evig liv. Åndeverdenen er spennende og dessverre noe mange kristne vet lite om.

  Kontakt med onde ånder gir sykdom, skade, uhell osv. Ved å bli frelst får man beskyttelse mot disse onde ånder. Lisa Williams sprer kjærlighet sies det, men djevelen er smart og tilnærmer seg mennesker på en veldig forførende måte, ikke ulikt hvordan han lurte Eva og og Adam. 2.Kor 11, 13-15: "Disse er falske apostler, troløse arbeidere som opptrer som om de var Kristi apostler. Det er ikke noe å undre seg over. For selv Satan skaper seg om til en lysets engel. Og da er det ikke rart at hans tjenere skaper seg om til tjenere for rettferdigheten." Demoner kan altså godt utgi seg for å være døde mennesker, og de kan godt ha kjennskap til døde mennesker, demonene er jo onde ånder (falne engler) som har vært til stede siden skapelsen.

  Mange av dem som søker kontakt med døde vil senere lure på hvorfor man ble deprimert, fikk angst, søvnløshøet osv. De ser ikke sammenhengen. Slike ting er farlig og folk bør holde seg unna. Efeserne 6,11: "Ta på Guds fulle rustning(billedlig talt, menes at man skal ta seg tid med Gud og be om beskyttelse), så dere kan stå dere mot djevelens listige knep. For vår kamp er ikke mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet."

  Vi kristne skal prøve å elske alle mennesker, også Lisa, men vi skal ikke delta i hennes spiritstiske handlinger! Kristne skal fortelle Lisa og alle mennesker at de er elsket, unik og kan å få lære selve Gud å kjenne, himmelens og jordens skaper! De kan oppleve den hellige åndens kraft,helbredelse og gjenopprettelse. Jesus brukte faktisk 2/3 av sin virketid på jorden til bare å helbrede syke! Han ville vise folk at Gud bryr seg! Under og tegn skal følge den som tror sa Jesus, slike tegn som han selv gjorde(gratis.). Dessverre er det ikke mange kristne som lever ut dette, for da hadde flere trodd på Gud.

  Bibelen skriver masse om livet etter døden. Johannes 3,16 er velkjent. I Johannes 14,6 står: "Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far (Gud i himmelen) uten ved meg." Bibelen bekrefter det finnes liv etter døden, fortapelse eller himmel. Søk riktig sted, folkens :)

  Hvordan jeg kan tro på Bibelen: Den er en troverdig samling av historiske dokumenter som er skrevet ned av øyenvitner i løpet av livet til andre øyenvitner, som rapporterer overnaturlige hendelser som oppfyller spesifike profetier (sagt flere hundre år tidligere) og derfor beviselig at det er Gud som talte til mennesker. Den er også troverdig fordi hver Bibeloversettelse har sitt utgangspunkt fra originaleteksten; dødehavsrullene som er nedskreveet mellom 200 f.Kr. og 70 e.Kr. Teksten har derfor ikke blitt endret gjennom alle disse år, slik folk tror!

  SvarSlett
 48. Ho har ikke evner ... det er de demonene som bor i henne som har evner, men hun tror at det er ho som er så spesiell, når hun bare er lurt ... ganske trist egentlig

  SvarSlett
 49. kong saul snakka med proften elia som var død,med hjelp av slike, så det går nok ,men en skal ikke gjere det proften ble sint på ham for det,la slike ting ligge

  SvarSlett
 50. Veldig bra skrevet. Kristne benekter ikke at man _kan_ snakke med døde og spå framtid. Poenget er at det er lite bra for deg og at det ikke er gode krefter bak dette fenomenet. Har selv kastet bort mye tid i disse "alternative" miljøene og det er lite godt som skjer der. Jesaja 47,13-15. "”Du har strevd med dine mange planer. La dem nå komme og hjelpe deg, de som gransker himmelen og kikker på stjernene, de som måned for måned varsler det som skal hende deg. Men se, de blir lik halmstrå, som ilden brenner opp. De kan ikke berge sitt liv fra flammenes sterke tak. Dette er ikke glør til å varme seg ved, ikke et bål til å sitte foran. Slik går det med dine trollmenn, som du har slitt med fra ungdommen av. De vingler hver til sin kant, det er ingen som hjelper deg.”"

  3. Mosebok 19,26. ”Dere skal ikke drive med spådomskunster og tegntyding.”

  1. Samuel 15,23. ”Trass er jevngodt med spådoms-synd, gjenstridighet er som avgudsdyrkelse. Fordi du har forkastet Herrens ord, har han forkastet deg som konge.”

  3. Mosebok 19,31. ”Dere skal ikke vende dere til gjenferd og spådomsånder og spørre dem til råds, så dere blir urene ved dem. Jeg er Herren deres Gud.”

  Apostlenes Gjerninger 16,16-18. ”En gang vi var på vei til bønnestedet, møtte vi en slavinne som var besatt av en spådomsånd. Hennes herrer tjente gode penger på at hun spådde. Hun fulgte etter Paulus og oss mens hun ropte og skrek: ”Disse folkene er tjenere for Den Høyeste Gud, og de forkynner dere veien til frelse.” Dette gjentok seg flere dager. Da ble Paulus sint, snudde seg og sa til ånden: ”Jeg befaler deg i Jesu Kristi navn: Far ut av henne.” Og den forlot henne på timen.”

  SvarSlett
 51. "Hvis de døde faktisk lever, noe jeg som kristen slett ikke er sikker på at de gjør.." I de norske skriftene så står det ingenting om dette men i de greske så står det at Jesus advarer oss mot han som kan sende oss tilbake til fødselen. Noe jeg tolker som reinkarnasjon. Så jeg tror at den orthodokse troen er at de døde lever, ellers ville jo ikke bibelen sagt noe om å ikke kontakte de.

  http://www.holkapolka.com

  SvarSlett
 52. Om et menneske er gravlagt eller kremert så har det ikke noe å si sjelen lever videre, om de har klær på seg så er det sånn de vil at vi skal se dem. De kan ju ikke si noe om hvordan det er der dem er,det er ikke meniga for oss levende å vite det.

  SvarSlett
 53. Døm ikke, for at du selv ikke skal bli dømt...

  SvarSlett
 54. hei,
  jeg jobber selv som pastor for en liten menighet i østfold med 67 medlemmer. Selv om jeg hver fredag og søndag leser fra bibelen så forventer jeg jo selvfølgelig ikke at folk skal ta det seriøst. I menigheten min slipper folk å bli håndspålagt for så ikke komme opp av rullestol osv. Det eneste jeg blir med å be for, er at Gud skal hjelpe med å vise vei.
  mvh
  annegretheo@aol.com

  SvarSlett
 55. hu dama er fake, og tar folks penger for å stå på en scene å lyve dem midt i tryne og dem falskt håp om en virkelighet som ikke eksisterer...dette er den største synd mot et menneske som kan tenkes..

  SvarSlett
 56. Til annegretheo@aol.com: jeg er rystet. Du tror ikke på Gud ords og så er du pastor?? Du fraråder folk å ta Bibelen seriøst?? Så du tror ikke på helbredelse ved bønn? Nei, det overrasker jo ikke, for du har jo ikke tillit til Guds Ord. Du burde finne deg en annen jobb, for du fratar mennesker å oppleve Guds mirakler. Jesus brukte 2/3 deler av sin virketid til å helbrede syke (altså mer tid til dette enn til å preke) og ba sine etterfølgere å gjøre samme gjerninger som ham! Aller helst burde du be om å bli døpt i den hellige ånd så Gud kan åpenbare sitt ord for deg og menigheten..

  SvarSlett
 57. Det står om jesus også i koranen, at han helbredt de syke og gjennopplivet de døde etter guds ordre. Det står også om andre profeter, adam, abraham, samuel, david, salomon, jesus, moses, yosef, jakob, Yahya, elias, ismail, ashaq og tilsutt den aller siste profeten Mohammed med det siste budskapet "koranen". Det står om engelen gabriel i koranen, det står om gullkalven i koranen, det står om farao osv osv...

  SvarSlett
 58. Hvis det er slik at vi fikk tildelt 2 liv til å begynne med. Det ene som ung. Det andre som gammel. Så ville bibelen med dets flerkulturelle interesser være ledsager for den samme reise intil elvemannens oppriktighet for dens videre åndelige gjenskapelse og familien i kosmos som enhvær før eller siden havner. Noen kan ha drømmer om familiemedlemmer som er gått bort. Til og med advasler, når nærme famile slekninger skal gå bort (som i inkapsling slik edderkopper gjør). Og får dagen derpå en tellefon om inntreffelsen. I parrapsykologien kan mennesker bli satt i transe, fortellende om deres kongelige slektskaper eller som viktige relaterte, historiske personer. Men det er ingen av dem som nevner rennesteinen. Slikledes fullendes flerparten av oss, være i åndelighet enten i seg selv, innunder toxis, innenfor drømmer, tanker og likesinnede karismatikere. Mennesker har vært allfor opptatt av sine rettigheter. Glemte dyrenes betydning fra begynnelsen, helt oppunder 1500 tallet da opphevelsen fra dets mekaniske ugudliggjorte lovforbud endret syn, og de kunne bli med som selvstendige og delaktige vesner igjen. Og oså ha en famile. Det ble veldig mye utenfor tema, men emnet gjør at jeg tror på drømmer, ledsagelse og at det er noe som drar en med i rotasjonen mot midten, slik familegjenskapelsen var ment å være.

  SvarSlett
 59. Bra skrevet, enig med deg Tom!

  Ellers;
  Vil du lure noen, så er det viktig å la offeret tro at du kommer med gode hensikter, ta gjerne på deg direktørklær, ellers blir du raskt gjennomskuet. Dette er logisk.

  Det snakkes mye om onde ånder i Bibelen, så i henhold til den skriften eksisterer det onde ånder. Vil de lure oss, så er det logisk at de kommer med tilsynelatende gode hensikter, kanskje forkledd som engler.

  For øvrig startet Bibelhistorien (Adam/Eva/Eple) med at mannen og kvinnen var likestilt. En ond ånd (djevelen) lurte kvinnen, som igjen fikk med seg sin mann. En god måte å lure mannen er å gå via hans kvinne. Dette virker den dag i dag.

  Siden kvinnen lot seg lokke den gang, endte det hele med at kvinnen mistet likestillingen og ble underordnet Adam.

  I dag er vi igjen blitt likestilt. Det fremstår som at det er flest kvinner som rives med av åndesnakk og engler. Den dag i dag drar kvinnen med seg sin mann (les: sine menn).

  Er det hakk i platen?
  Blir vi lurt en gang til?
  Holder vi på å bli kastet ut av Paradis atter en gang?

  SvarSlett
 60. Dette er noe av det beste jeg har lest, du setter ord på tankene til alle som stiller seg skeptiske til slike åndemaningsshow og okkultisme generelt. Ifølge Bibelen er de døde uten bevissthet, og hvem er det i så fall mediet formidler kontakt med? Det er ikke uten grunn Bibelen advarer mot å forsøke å kontakte de døde, det finnes nemlig farlige krefter "der ute" som vi overhodet ikke har godt av å ha kontakt med, i tillegg til aspektet at Gud alene skal opphøyes og tilbes.

  SvarSlett
 61. Hvis du hadde sett på Lisa Williams ville du ha sett at hun er svært konkret. Jeg var på showet hennes i oslo og var skeptisk før jeg kom inn men ikke da jeg gikk ut. Hun spør etter navngitte personer i publikum, sier hvilken relasjon de har til avdøde og oppgir også navnene til de døde som vil gi beskjeder. Dette skjedde ikke bare en gang, men med samtlige hun kontaktet brukte hun navn og kunne si f.eks yrke og dødsårsak til vedkommende. Eneste måten det kan ha vært lureri på er hvis det er avtalt med de som får beskjeder i publikum på forhånd, og det får være en annen diskusjon. Siden du har giddet å skrive et blogg innlegg om dette regner jeg med at dette er noe som opptar deg og vil derfor anbefale deg og dra neste gang hun har show i oslo.

  SvarSlett
 62. Hvis du går på youtube og ser på seansene hennes som hun har på tomannshånd osv. Så får du se at hun ikke bare kommer med "generelle" ting.
  Er også utrolig frustrerende hvordan noen av dere skeptikere totalt utelukker at det finnes mer mellom himmel og jord bare fordi det ikke er vitenskapelig bevist o.l.
  Jeg har selv opplevd utrolig mye i forbindelse med både healing og ånder osv. At jeg ikke har en eneste tvil på at det finnes MYE mer mellom himmel og jord, enn det de fleste velger og tro.

  Kanskje er det mange svindlere der ute, som bare er ute etter penger i kassen som du blant annet nevner i innlegget. Men det betyr ikke at ALLE er slik.
  Jeg tviler også på at Lisa Williams er en av disse svindlerene.

  Men en ting er sant; du må nesten oppleve det selv for og kunne tro på det.

  - jente17

  SvarSlett
 63. dama er lur ho,,,ho ler seg skakk HELE veien til banken av hvor dumme enkelte er

  SvarSlett
 64. Tom Arne.
  Du skrev: "...Men i en saklig diskusjon, må man også kunne mene noe om hva som er sant og hva som ikke er sant."

  Jeg er enig med deg i at man skal kunne mene noe i en saklig diskusjon. men hvem sitter med sannheten i denne diskusjonen da? Ikke jeg og ikke du. Dette her er en diskusjon over hva som er virkelig for noen og uvirkelig for andre, altså en trosoppfatning. Ingen kan vel hevde at de sitter på nøkkelen til hva som er sant og hva som ikke er sant...?

  Jeg kan bare si at jeg er et gjennomsnittlig, oppegående menneske med akademisk utdannelse, arbeider ved en av universitetene våre. Jeg tror på Gud, jeg er klarsynt og jeg kommuniserer med ånder. Jeg VET at det går an :-) men jeg sier som Voltaire: "...jeg er helt uenig med deg. Men jeg vil kjempe inntil døden for DIN rett til å si det du sier".

  De av dere som mener det er humbug det å kunne snakke med ånder er i deres fulle rett til å mene dette. Jeg derimot, jeg gjør det og og vet at ikke er humbug :-)

  SvarSlett
 65. Unnskyld meg, over alt hører man om engler, demoner, Gud, djevel, himmel og helvete ... enten finnes alt dette, ellers er det bare "bullshit". Kall en spade for en spade. Dra på et karismatisk kristent møte, da vil du se mirakler, dra til okkulte steder, da vil du se overnaturlige ufyselige ting. Du kan tro på noe så mye du vil, helt til du får se det med dine egne øyne, da får du svaret du leter etter ... men hva i all verden får folk til å tro at det ikke er andre krefter enn deres døde slektninger/venner som kommuniserer med disse mediumene? Vi mennesker har ikke overnaturlige evner foruten det som blir gitt oss. Gud gir sine barn åndelige gaver til å gjøre godt, mens djevelen gir sine "etterfølgere" åndelige gaver for å bedrive vondt. Du kan si, men dette er bra, folk får fred ved å høre at deres slektninger og venner har det godt og er glade i dem osv, men er ikke dette propaganda for negative krefter? Bak kulissene er det ikke bare kjære mor. Sannheten er ikke alltid pakket inn slik som vi vil ha den.

  For å ta en digresjon, hvorfor tror dere denne damen sa at det er lett å komme til norge, pga at kristendommen er svak her? Kristendommen representerer Jesus, og hvordan han gikk og gjorde godt. For hvis denne dama har med seg vonde krefter, vil det ikke bli noen konflikt hvis det ikke er mye gode krefter igjen i vårt "kristne" land. Vil vi at slike mennesker skal med letthet gi oss dette som klør oss bak øret, eller vil vi stå for det gode? Uansett hvor mørkt et sted er, skal det bare et lite lys til for at mørket må vike, men hvis det ikke er mer lys igjen, kan mørket ha sitt herredømme. Propagandaens hensikt er å lure mennesker med sine listige knep, for så å fange dem til å tro at løgn er sannhet, slik at vi ikke skal vite sannheten. Du kan si, men hva er sannhet? Sannhet = kjærlighet. Sannhet er det gode i oss mennesker, nestekjærlighet. Hvis du elsker noen, kan det være vondt å si sannheten, men sannheten er det som setter oss fri.

  For å påpeke dette med vonde og gode krefter; vet dere hva satanister gjør kontra kristne? De forbanner mennesker, mens kristne ber for mennesker.

  SvarSlett
 66. så flott å lese denne reflekterte bloggen! tøft gjort å stille deg kritisk til ei så populær dame. stå på!

  SvarSlett
 67. Det er selvsagt prisverdig å ta et oppgjør med åndemaning men hver gang jeg hører om kristne som kritiserer dette så synes jeg det singler i glasshuset. Kristendommen har konseptet himmelen, og kjernen i kristendommen er at Jesus stod opp fra de døde. Den bidrar da til at en stor del mennesker tror på at det er et liv etter døden. Kristendommen har sagt A, Lisa Williams sier B. Hvis man først aksepterer at det er et liv etter døden, så er det ikke så mye verre å tenke seg at de døde kan kommunisere.
  Det er for så vidt bra at kristendommen tradisjonelt sett er negativ til åndemaning men ved å godta en åndeverden så legger man til rette for lurendreiere. Tenk hvis barn ikke ble oppfostret med at det fantes et liv etter døden men derimot lærte at døden var slutten? At det ikke fantes noe annet enn det vi kan erfare. Da tror jeg at det skulle blitt vanskeligere å være Lisa Williams.

  SvarSlett
 68. Okkultisme er å leke med med djevelen. Lisa Williams tjener penger på onde krefter som vil deg vondt.

  From the Ouija Board to the Occult and Beyond!
  http://www.youtube.com/watch?v=4dpt7UJcZe4

  SvarSlett
 69. Lisa Williams opererer i en helt reell verden for henne. Hun har kontakt med det Bibelen omtaler som falne engler, som omskaper seg til hva de vil. Når hun "prater med de døde" er det spådomsånder hun prater med.
  De er evighetsvesener og "kjente" den avdøde. Derfor kan disse spådomsåndene hviske Williams i øret og i hennes tanker akkurat det den hun gjør reading for, ønsker å høre. Sprøtt, ikke sant?! Men, det er slik det fungerer. De er med og dekker bordet for Lisa Williams så lenge hun er deres tjenerinne, men ting i livet hennes vil etterhvert begynne å skje. Hun ble skilt for ikke så lenge siden, og lever nå med en kvinne i et lesbisk forhold. Flere fornedrelser ligger foran henne, bare vent å se...dette er en åndelig lov. Disse åndene hun er tjenerinne under har ingenting med gode engler fra Herren Gud å gjøre, for de er tjenende ånder sendt fra Gud til å hjelpe mennesker. Disse åndene williams tjener vil etterhvert snu seg mot de som før var lydige etterfølgere, for så siden, "tråkke på", og i mange tilfeller kaste sykdommer på sine undersotter.

  Det er så viktig hva vi fyller sinnet vårt med. Fyller vi sinnet vårt med okkulte ting, likeså newage - som forøvrig forkynner kristus, men kun en kjærlighets-kristus, ikke Bibelens Jesus Kristus, her gjelder det å være våkne. For mange skal komme å forkynne i Jesus Kristi navn, men Herren kjenner de ikke...
  Bli ikke forført!! Jesus sier selv i Johs.14:6" Jeg er Veien, Sannheten og Livet. Ingen kommer til Faderen uten ved Meg." Tror du det ikke? GÅ gjerne innfor Herren og be Han vise deg vei - du vil bli forundret over på hvilken måte Han vil svare akkurat DEG <3

  Vi er et søkende folk, for Herren har lagt ned evigheten i alle menneskers hjerter - derfor så mye kjennes tomt og jag etter vind...Man kan eie all verdens gods og gull, dra på drømmereiser, osv, men noe forblir utilfredsstilt i hjertet ditt likevel...

  En ting kan jeg garantere deg 100% - det er ikke Lisa Williams som har svaret og sannheten, hun er selv kun et resultat av å bli brukt av spådomsånder som higer etter å få forføre flest mulig sjeler bort fra sannheten og evig liv hos Herren. Vi har fri vilje - tør du å velge bort gaven Gud har gitt deg i form av evig liv sammen med Ham ved å tro at Jesus er Herre og at Gud reiste Han opp fra de døde? Ja, er dette sannheten, tør jeg virkelig å ta den sjansen å la være å tro på Ham? Da har jeg ikke tapt noenting, men hvis jeg forkaster gaven Jesus Kristus........nei, det ville være for dumt. JOhs 3:16" For så høyt har Gud elsket verden at Han gav Sin Sønn, Den enbårne, for at HVER DEN SOM TROR PÅ HAM, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. For Gud sendte ikke Sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved Ham. Den som tror på Ham (Jesus) blir ikke dømt. Men den som ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn." Amen.

  Hilsen
  Torunn43

  SvarSlett
 70. Hei alle sammen, jeg heter Aisha Sadat, jeg er gift i 20 år med mannen min, og vi har to sønner, eldste en 16 år og yngre er 11 år. Mannen min elsket meg veldig, men det ble til et punkt da han engasjerte seg i en affære med en kvinne som er hennes kollega. Jeg har aldri forestilt meg det, men på en eller annen måte endret holdningen hans til meg og barn seg, den sene han kom fra jobb fikk meg til å tenke over saken. Selv på mitt 20-års bryllupsdag i mars holder jeg meg borte fra sex da vi lover å gjøre det på bryllupet jubileumsdag, 15 dager før bryllupsdagen, tilsto han at ja, han hadde sex med sin kollega.
  Han brakte henne i sengen min da jeg var ute på jobb, det betyr at følelsene mine var helt ubrukelige for ham, min mentale tilstand er full av kvaler, jeg tror jeg ikke kan glemme og gjenopprette smertene, denne kvinnen hadde full kontroll over henne og jeg har aldri ønsket å gjøre det med vold, hun vil vinne over meg når hun er skilt, hun sa at hun var sjalu på forholdet vårt, og hun vil ødelegge meg ved å ta mannen min. Jeg måtte diskutere det med en venn som ba meg finne en god stavebeslag, for det første trodde jeg aldri på denne cast-rettskrivningen, men jeg må prøve den før jeg kom over PROFET NOSA UGO-e-posten på internett om hvordan han har hjulpet så mange mennesker med å få eksen tilbake og hjelpe til med å fikse forholdet og gjøre folk glade i forholdet og noen andre historier om åndelig sykdom og mer.
  Jeg forklarte situasjonen min for ham, og han hjalp meg med å utføre noen bønner, noen urter og røtter og et lite offer som jeg gjorde, og i løpet av 7 dager kom han tilbake for å be om unnskyldning, og det var bare et mirakel for meg. Jeg er glad i dag at han hjalp meg, og jeg kan stolt si at mannen min nå er med meg igjen og at han nå er forelsket i meg som aldri før.
  Trenger du hjelp i forholdet ditt som å få tilbake mannen din, kona, kjæresten, kjæresten, vinne i lotterier, urtemedisin mot sykdom, HIV, kjønnssykdommer, astma, leddgikt, feber, hjerneslag eller noen form for sykdom, åndelig problem , Jobfremmelse, seere som leser innlegget mitt som trenger hjelp til livsutfordringer, bør kontakte PROPHET NOSA UGO, og du vil være glad for at du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040

  SvarSlett