Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

tirsdag 22. januar 2013

Kristen tro i spenning

Det lever en slags forestilling der ute om at kristen tro er enkel, og at kristne bare tror slik og slik og lukker øynene for virkeligheten. Er det slik at alt i livet på en måte går opp når man er kristen? Kanskje noen kristne har det sånn, men langt fra de fleste, tror jeg.

I disse dager foregår det en debatt rundt og med biskopen i Borg, Atle Sommerfeldts påstander om at mange ateister ikke har tenkt dypt nok, eller befinner seg på barnestadiet. Ikke sjelden kommer liknende påstander om kristne. De har valgt en enkel løsning på livet, men hadde selvfølgelig tenkt annerledes hvis de bare hadde giddet å tenke nok.

Tanken om at min tro ikke skulle ta livet på alvor, eller forholde seg til det som utfordrer, er for meg ganske fjern. Her er noen av spenningsfeltene min tro hele tiden lever i:

1. Finnes Gud eller ikke? Jeg blir ofte, kanskje hver eneste dag, konfrontert med at jeg lever i en del av verden der et stort antall mennesker hevder at Gud ikke finnes. Hvordan de argumenterer, om de i det hele tatt gjør det, varierer veldig med alt fra naturvitenskap til psykologi. Eller rett og slett ignoranse for religiøsitet. Min tro lever konstant i denne spenningen mellom Guds fravær og Guds nærvær som griper langt inn i eget liv. Gud føles ofte langt borte.
2. Hvordan forholde seg til Bibelen generelt og GT spesielt? Problemstillingene er mange, fra ting som ikke går opp, til vanskelige tekster om hva Gud har sagt og gjort. Jeg kjenner ikke mange kristne som ikke føler dette på kroppen, eller i sjelen, for å si det sånn. Religionskritikere siterer villig vekk vanskelige bibelsteder. Kristne lever i spenningen mellom en tro på Gud som viser seg i historien til jødene og en Gud som er vanskelig å forholde seg til. Er det en og samme Gud i GT og NT? Mange kristne tenker seg en gradvis åpenbaring, men hvordan skal vi da lese GT?
3. Bibelens tilblivelse og tolkning av den. Dette henger jo sammen med det forrige, men byr på flere spenninger. Blant annet hva skjedde og hvor inspirert var egentlig forfatterne av Gud når de skrev? Med andre ord, hvor menneskelig er Bibelen og hva får det å si for hvordan vi leser den som kristne?
4. Hvordan forstå dette med Jesus? Hvem var han egentlig? Hvis han ble født av en jomfru, hvordan skjedde det? Gikk han virkelig på vannet? Stod han opp fra de døde? Hvis han var Gud, hvorfor skjedde det og det og ikke det og det? Problemstillingene er mange. En ting er søndagsskolebildene av Jesus, men hva når disse "søte" fortellingene møtes av andre tolkninger, andre virkelighetsforståelser? Kanskje en del kristne, kanskje mange, syns dette med Jesus er det enkleste å forholde seg til, for det er jobbet mye med det fra fagfolk, men likevel, det er nok av stoff som utfordrer også.
5. Hvis kirken er Guds redskap på jord, hvorfor står det da så ille til? Historien er full av feilgrep. (Selvsagt stappfull av gode ting også, men de utfordrer ikke akkurat troen.) Dagens kirker er splittet. Hvor er det sterke fellesskapet mellom alle kristne? Hvorfor er man ikke enige om mer enn man er? Hvorfor uenigheter som gjør at man ikke kan samarbeide eller ha gudstjenester sammen?
6. Det ondes problem. Utfordrer stadig.
7. Hvorfor så mange religioner? Det hadde vært enklere om det bare hadde vært kristen tro og ateisme som var alternativene.
8. Hvordan i all verden har Gud tenkt å få til en rettferdig dom for alle mennesker til slutt?
Dette var åtte store områder i min kristne tro som utfordrer meg. Det er sikkert flere også. Poenget er at jeg må forholde meg til disse. Enkle svar holder ikke. Flere av punktene skjærer dypt inn. Troen blør godt innimellom. Jeg holder fast ved min kristne tro, men den slites og dras mellom lysten til å gi opp og en trygghet på at den er sann. På en eller annen måte tror jeg den er sann, midt inni dette. Forstå det den som kan. Selvfølgelig finner du kristne personer og bøker som gir enkle og lite gjennomtenkte svar. Dem om det. For meg er kristen tro å leve i denne spenningen som nok ikke finner en tilfredsstillende løsning i dette livet.

Det skal sies at mange kristne fagfolk har jobbet mye med det meste av dette, og det er mye stimulerende å hente i mange bøker. Jeg finner stor glede i å oppdage hva kloke folk har tenkt. Mange ganger skulle jeg ønske de som lett kritiserer kristen tro, forstod hvor alvorlig kristne tar kritikken, fordi kristne selv ser at det er mye å kritisere. Jeg tenker ofte, som også andre har sagt, at kristendommen er tvilens religion.

6 kommentarer:

  1. Mitt inntrykk er at de færreste ateister tror det er lett å være kristen. Tvert i mot har vel de fleste av oss arbeidet oss ut av kristendommen gjennom mange av de samme spørsmålene du lister her, Tom. Så vi vet faktisk en god del om dette.

    Men det er tragisk er at mange bra folk (som f.eks. deg) bruker store deler av livet sitt på å fortvile over slike spørsmål, som er helt avhengige av at Gud finnes.

    Om svaret på ditt pkt 1 er Nei, faller resten av punktene bort. Den tid og de ressurser du og andre bruker på disse kunne vært brukt på å finne svar og løsninger på spørsmål som faktisk er viktige uansett. For jeg er sikker på at det er de dype og grundige tankene som brukes på disse spørsmålene.

    SvarSlett
  2. Takk for tilbakemelding. Jeg aner ikke hvor mange som eventuelt mener at det å være kristen er en lettvint måte å forholde seg til livet på, men jeg vil si at det ikke er helt uvanlig å bli møtt med honldningen av og til. Ditt inntrykk er at dette gjelder de færreste ateister. La oss håpe du har rett!

    Om jeg sløser med kreftene mine på unødvendige spørsmål, er vel et spørsmål om hva som er unødvendig eller ikke. Det er vel ikke gitt at Gud ikke finnes!? Og hvis jeg hadde forlatt troen på Gud, er jeg nok typen til å gruble meg inn i ting likevel. Noen av oss er nok evige tvilere uansett hva vi tror på. Det er vel heller ikke gitt at det ikke kommer noe godt ut av dette, heller.

    SvarSlett
  3. Og hvis man ser på så mange områder av troen som problematisk, bør man være ydmyk, noe du er, men som slett ikke alle bibelklaskende kristne er...

    SvarSlett
  4. He he, det var i hvert fall dagens uttrykk: bibelklaskende kristne.

    Jeg tror ydmykhet bør prege alle mennesker som vil det gode.

    SvarSlett
  5. Jeg er glad for at jeg på Verdidebatt ved dette innlegget kom i kontakt med deg og din blogg, Tom Arne. I løpet av en uke har jeg lest nesten alt du har skrevet her, og jeg deler mange andre kommentatorers begeistring. Så jeg regner med å fortsette å følge dine tanker med interesse.

    Sannheten står i Paulus` liste av åndelige våpen. Det er det kristne budskapet som vel ofte tolkes for å være denne sannheten, men jeg mener at våpenet er også det å være sann og å tale sant. Jeg syns du bruker våpenet mesterlig. Spørsmålstegnet og tvilen er x i regnestykket. Jeg syns det er spennende matematikk du driver med.

    Din måte å tolke virkeligheten leder også til rettferdighet. Virkeligheten er ikke svarthvitt, og når man klarer å se nyanser, treffer man det ekte i det andre mennesket,man får kontakt.

    Mvh Arja

    SvarSlett
  6. Takk, det var overmåte hyggelig sagt!

    SvarSlett