Det er ikke laget få filmer og serier om 2. verdenskrig. Men få skaper den helt store debatten i dag. Vi er vant til å se det meste, både det grusomme, det sentimentale og det vakre som kan knyttes til disse krigshistoriene.
Slik var det ikke i 1978 da amerikanerne laget miniserien Holocaust. Den skapte enorm debatt, og flere land nektet å vise den, men måtte gi etter for presset etter hvert. Elie Wiesel advarte mot filmen. Bare i Vest-Tyskland ble tysk fjernsyn innringt av 60 000 mennesker. Man regner med at serien var en medvirkende årsak til at foreldesesfristen for krigsforbrytelser ble utvidet til livstid.
I Norge mente Kringkastingsrådet at filmen var for spekulativ og hadde for lav kunstnerisk verdi. Filmen ble derfor ikke vist før i 1979, da rådet hadde skiftet mening. Jeg gikk da på barneskolen og husker godt at det var mye snakk om hvem som fikk lov av foreldrene sine til å se serien og hvem som ikke fikk det. Jeg fikk ikke lov.
Derfor har det vært spennende nå å se denne serien som kom på DVD for to år siden. Det er alltid interessant å se filmer som har skapt historie. Det er store skuespillerprestasjoner her, med bl.a. en ung Meryl Streep i en viktig rolle. Mest inntrykk gjør Michael Moriarty som den svært usympatiske SS-offiseren Erik Dorf. Flere av skuespillerne har gitt uttrykk for at de var fysisk uvel under innspillingene på grunn av den historien de skulle spille inn.
Noe av kritikken gikk på at den inneholdt noen feil, men kanskje først og fremst at den var for spekulativ og fæl. Hvorfor rippe opp i dette nå, 30 år etter krigen? Og Wiesel mente at det er umulig å vise hvor grusomt det var for jødene som ble sendt i konsentrasjonsleirene, og at man derfor burde la være.
Jeg har sett mange 2.verdenskrig-filmer og konstaterer at tiden har gått, men tv-serien holder faktisk mål, og kritikken mot den er vel det som har gått ut på dato. At noen faktiske forhold i filmen er feil, kan vi leve med. Det var nok en større katastrofe i 1978. Schindlers liste, som er en favorittfilm for meg, er mer spekulativ og grusom, og det samme er mange andre. Men i dag godtar vi kanskje mer at film har lov til å prøve å skape følelser rundt grusomhet.
Holocaust er et stykke filmhistorie, et kvalitetsserie med flere svært gode skuespillerpreastasjoner og med en sterk historie om den jødiske Berlin-familien Weiss og deres undergang.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar