Jeg er fullt klar over alle de gode grunnene til ikke å tro på Gud. Likevel tror jeg. (Philip Yancey)

onsdag 3. august 2011

Et problematisk råd til kristen ungdom

Misjonssambandets Eivind Gjerde advarer mot en debatt mellom humanetikeren Lars Gule og den kristne apologeten Stefan Gustavsson på ungdomsstevnet UL. Han ønsker ikke at kristen ungdom skal delta på et slikt arrangement. Etter hva jeg forstår opptrer han her som enkeltperson, for Misjonssambandet står som arrangør av debatten.
- På UL kan man i ytterste konsekvens risikere at Gule snakker så godt for seg at noen får svekket troen sin, eller at de får tanker som gjør at de kanskje på sikt mister troen sin, sier Gjerde.
Det er et problematisk råd at ungdom bør beskyttes mot innsikt i andres livssyn formidlet av de som selv står for det. Ekstra problemematisk blir det å advare mot dette når humanetikeren Gule vil bli konfrontert med sine standpunkter av en oppegående kristen motdebattant.

Kanskje vil noen ungdommer synes at Gule svarer godt for seg. Kanskje vil noen se at humanetikere også har tenkt noen tanker om hva de står for som til og med kan virke fornuftige. Og kanskje vil de måtte reflektere ekstra nøye over hva de selv står for. Alt dette er i så tilfelle svært sunt for dem.

Og jeg mener det er en falliterklæring fra kristne hvis kristen ungdom ikke skal møte andre tanker enn de som menigheten eller organisasjonen er enige i. For mener vi ikke at det vi står for er sant? Mener vi ikke at det holder i møte med andre livssyn og religioner?

Hvis Lars Gule er ekstra god til å formulere sitt livssyn på en god måte, må kristne jobbe enda hardere for å bli enda bedre enn han. Ikke fordi den som selger best er den som selger sannhet, men fordi sannheten fortjener den beste taleren.

5 kommentarer:

  1. Helt enig. Vi må være i stahd til å møte annerledestenkende, og vi må motivere og dyktiggjøre ungdommen til det samme. Og ikke minst: De må få frimodighet til å stå for egne verdier, også om de kommer under noe press.

    Godt sagt på Twitter i dag: Alt kan sies, mena alt skal ikke stå uimotsagt. (sitert av F Rossevik).

    Det blir viktig i tiden framover å kunne snakke tydelig om verdier og verdienes konsekvenser. Det må ikke minst de kristne ungdommene ta del i. Jeg har tatt opp temaet på min blogg.

    SvarSlett
  2. Typisk bedehusmentalitet. Det som frelser, er ikke troen, men å unngå fordervelige mennesker og tanker. Som om ny innsikt og tro i endring nødvendigvis er krise. Strutsen er legemliggjøringen av mange bedehusfolk.

    SvarSlett
  3. Om strutsen er typisk for bedehuset, vet jeg ikke. Strutser finnes i så mange miljøer, og kristne strutser bør vel ikke roses for å stikke hodet i sanden.

    Et annet problem i denne saken er at ved å si at noe er forbudt, det sies noe der dere ikke bør høre, blir det bare ekstra spennende å høre hva som kan være så farlig at det blir forbudt. Og når de hører hva som blir sagt, vil mange ikke skjønne hvorfor de ikke skulle høre det.

    SvarSlett
  4. Nrk.no skrev først at "Misjonssambadet advarer mot å invitere humanetiker Lars Gule til debatt."

    Dette er nå endret til at "En ansatt i Misjonssambandet advarer ...". Noe som passer bedre til resten av artikkelen. http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7736476

    SvarSlett
  5. hvorfor skal en kristen ungdom (hvor jeg regner ungdom fra 13-18 år) måtte få tyn for hvor lite troverdig deres religion er av en person med mange års livserfaring? hvis en human-etiker føler at for å nå fram hos folk må gå løs på ungdom, kan ikke ungdom diskutere med ungdom og voksne med voksne?

    jeg mener selv at et human-etisk livssyn er en lett utvei, fordi det å måtte leve etter regler(som allerede har gitt grunnlag for for Norges lover og normene rundt omkring i vårt eget land) kan til tider være utfordrende men nyttig og skaffer bedre holdninger til vnalig problemstillinger som seksualliv og alkohol blant unge :)
    unge kristne møter idag unødvendig mye motstand, og det er en synd at de møter f.eks. human-etikere som lenge har studert sitt livssyn, uten å ha kunnet studert sitt eget livssyn først. og joda de kan lese seg opp men å finne slik litteratur som de trenger er ikke like lett tilgjengelig som annen type litteratur, verken på nett eller i bøker.

    Kirken jobbet ikke mot vitenskapen, kirken har aldri ment at jorden var flat, MIN Bibel (den som forteller om MIN Gud, og Hans handlinger) ble heller ikke satt sammen i et kirkemøte i Nikea slik Dan Brown framstiller i sin bok og film "Da-Vinci koden" da masse av det som fremstilles er resultat av fantasi og feilkilder :)

    hilsen meg som kristen og har få problemer med å svare for meg og tenke over det jeg tror på kontra en human-etiker i alle aldre :)

    SvarSlett