Det skrives utrolig mange innlegg om alt mulig innenfor kristendom og livssynsområdet. Noe bra, veldig mye dårlig. Vårt Land har fått samlet mange skribenter under en paraply og dannet et slags tyngdepunkt i debatt-Norge: Verdidebatt. Tanken er god. Livssynsdebatten kanskje rikere. I hvert fall kan den bli det.
Jeg leser av og til veldig gode innlegg der, som for eksempel dette innlegget av Kjetil Hope om sin ateisme. Så skjer det samme der som jeg syns er en gjenganger på Verdidebatt, og på alle andre kommentarsteder i avisene for øvrig, nemlig at yrkeskverulantene tropper opp. Det er litt arrogant sagt av meg, men jeg klarer ikke å la være å sukke oppgitt over hvilken vei mange av debattene tar. Kjepphester ris som bare det, uansett hva utgangspunktet var. Det er kaos i kommentarfeltet.
Jeg vet ikke om det finnes noen god løsning på dette, men jeg får i hvert fall ikke lyst til å legge innlegg inn der, av den grunn. På denne bloggen brukes nesten ikke kommentarfeltet i det hele tatt, så jeg er vel over i andre grøfta her.
Skal jeg være helt ærlig, leser jeg oftere og oftere bare innleggene og dropper å lese kommentarene. Det får jeg utbytte av.
Samanlikna med ein del andre ordskifte på nettet har verdidebatt.no eit høgt kvalitetsnivå, men eg har mange gonger undra meg over kva folk får seg til å skriva under fullt namn og med bilete. I eit par tilfelle har eg vore på nippet til å registrera meg som brukar for å kommentera usaklegheit og personangrep, men til no har det ikkje blitt.
SvarSlettDet er sjølvsagt mogleg å moderera slike debattar, men det er kanskje vanskeleg å laga reglar for kva som skal sleppa gjennom og ikkje?
Ein annan ting som irriterer meg er at folk legg så lite energi i siteringa - somme siterer heile originalinnlegget og skriv ei linje kommentar under. Slikt vert det endå meir kaotisk av.
Støttes, Tom Arne!
SvarSlettJeg nøler også med å delta (men gjør det likevel fra tid til annen, siden dette faktisk er et viktig forum som leses av mange) fordi det sjelden kommer så mye interessant ut av det, det ender fort med revirmarkeringer og avsporinger.
Jeg tror det også har noe å gjøre med hvem som deltar - med flere som deg på banen kunne dette blitt annerledes.
En annen utfordring på VD er at det er et litt upraktisk editerings- og sitatformat. Man må anstrenge seg både for å sjekke alt (tekst og format) før det legges ut og å klippe og lime på rett måte fra sitater.
Enkelte av oss har ikke tålmodighet til slik, og prioriterer dermed steder som ikke krever så mye tid/jobb.
Jeg skrev en kommentar her i går kveld, men det ser ut som den aldri ble postet...
SvarSlettDa får vi prøve igjen:
Er enig i det du sier, og som jeg har kommentert andre steder så tror jeg mye av grunnen til at Verdidebatt har blitt slik er at debatten ofte preges av folk med ytterliggående standpunkter.
Det er de mest konservative og de mest liberale som preger debatten. Samtidig er det krevende å følge en debatt, og når mange av deltagerne tydeligvis er pålogget til enhver tid og svarer på alt, rekker ikke folk flest å følge med. Og de poengene man tenkte å komme med vil bare forsvinne i mengden.
At det er mange av de samme personene som går igjen med sine meninger i alle tråder gjør det også både kjedelig og forutsigbart. I hver diskusjon er det alltid en bitter ateist, et par ekstremt konservative frikirkelige, en pinsevenn og noen ikke-kristne med lite kunnskap om kristendommen. Kanskje jeg setter folk i bås her, men jeg, og andre som jeg kjenner, sitter igjen med denne følelsen etter å ha lest utallige diskusjoner på VD.
Dessverre tror jeg den fryktelige aktive kjernen med sine varierte meninger skremmer bort mange av de som jeg gjerne skulle ha sett deltatt i diskusjonene. Deg deriblant.
Jeg deltar bare periodevis på Verdidebatt. Blir ofte frustrert av at så mange debatter på død og liv må dyttes i retning av en homofilidebatt, sånn i tilleg til alle som da er ment å være en slik debatt.
SvarSlettJeg ser at jeg får veldig vettuge kommentarer i mitt kommentarfelt her, og det takker jeg så ydmykt for. Bra folk altså.
SvarSlettAv og til tenkjer eg at det norske folk kan delast i tre grupper:
SvarSlett1. Dei som er i ein livssituasjon der dei tykkjer dei kan prioritera det å ta del i debattar på nettet.
2. Dei som er i ein livssituasjon der dei tykkjer dei kan prioritera å lesa desse debattane.
3. Alle dei funksjonsfriske...